Czekoladowa rozpusta, czyli ciasto czekoladowe z wiśniami

00:27 Monika Chrzanowska 11 Comments

Cały dzień chodziła za mną czekolada! Mało tego - w końcu swoje wychodziła, a do tego doszły jeszcze wiśnie... Efekt? Czekoladowa rozpusta.



składniki: 300g czekolady mlecznej, 150g niesolonego masła, 1/2 szkl. wody, 1/2szkl. cukru + 1/2 szkl. cukru, 5 łyżek wiśniówki, 1/2 szkl. mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 żółtek, 6 białek
1 i 1/2 szkl. wiśni bez pestek, 3-4 łyżeczki cukru do posypania wiśni
polewa: 250g czekolady mlecznej, 50ml śmietany kremówki, 5 łyżek wiśniówki, odcedzony sok z wiśni



wykonanie: 300g czekolady wraz z masłem, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. cukru, 5 łyżkami wiśniówki rozpuszczamy i łączymy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem również na parze. Białka ubijamy. Wiśnie przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem. Krem z żółtek dodajemy do masy czekoladowej, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i całość dobrze mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni. Tortownicę 18-20cm smarujemy tłuszczem i wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i około 20 minut. Należy sprawdzać patyczkiem. Ciasto studzimy. Od wiśni odcedzamy sok, a potem układamy je na wierzchu ciasta (u mnie wierzch jest spodem, a spód wierzchem dla wyrównania ciasta). W kąpieli wodnej rozpuszczamy 250g czekolady mlecznej z dodatkiem kremówki oraz wiśniówki i z dodatkiem odcedzonego soku z wiśni. Ostudzoną polewą polewamy ciasto z wiśniami i pozostawiamy do zastygnięcia.

11 komentarzy:

  1. O mamusiiiu i to rozpusta z nutką alkoholu, idealne na weekend!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że nawet wyczuwalna ta nutka... :) ale ciasto od razu zyskało jakiegoś charakteru ;)

      Usuń
  2. To moja ulubiona forma rozpusty;)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko, że wszystko co dobre tak szybko się kończy i ciasta już prawie nie ma :)

      Usuń
  3. właśnie się piecze:) zapowiada się pysznie (,mam tylko nadzieję że nie za słodko bo ciasto wdł przepisu w stanie surowym sama słodycz). :)zapach z piekarnika obledny.Smacznego wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto w piecu ,zapowiada sie pysznie mam nadzieje ze nie za slodko ,bo w stanie surowym mozna sie zaslodzic, smacznego wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho mega dobre :) polecam wszystkim po prostu pycha. Robię je po raz kolejny i wywołuje obłęd dodałam pod wiśnie własnej roboty konfitury czereśniowe wyszło rewelacyjne pozdrawiam i dziękuje za ten przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie cieszę się, że moje ciasto tak przypadło Ci do gustu :) U mnie w domu też króluje, szczególnie ze względu na zawartość wiśniówki... ;) Pozdrawiam! :*

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...