Chrupiąca ryba podana na groszkowym puree ♥

18:24 Monika Chrzanowska 0 Comments

Żeby nie było - naprawdę nie jestem fanką ryb, a tymczasem zjadłam dzisiaj sałatkę z pstrąga, a na obiad postanowiłam przyrządzić pyszną rybkę w jednostronnej chrupiącej panierce, podaną na groszkowym puree. Brakowało mi tylko smaku smażonego groszku cukrowego z czosnkiem z odrobiną oliwy truflowej! Mmmm 



składniki na 1 porcję: 1 nieduży filet ryby (mintaj, dorsz, halibut), rozdrobione okruszki z chleba (bez skórki), ser corregio, sól, pieprz, szczypta granulowanego czosnku, sezam do posypania, masło klarowane do smażenia, kilka kropel oliwy
na puree: 2 duże ziemniaki, 1 szkl. groszku mrożonego, szczypta soli, łyżeczka masła

wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania wraz z niewielką ilością soli, ok. 1/2 łyżeczki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy groszek. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wodę, a ziemniaki z groszkiem przesypujemy do miski blendera i miksujemy z dodatkiem masła.
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy oliwą z dodatkiem soli oraz pieprzu. Jedną stronę pokrywamy zmieszanymi okruszkami chleba z serem corregio oraz czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy rybę na rumiano z dwóch stron.
Na talerz wykładamy puree, a na wierzchu układamy rybę, chrupiącą skórką do góry. Warto dodać ulubione dodatki. Rybę na koniec lekko posypujemy sezamem.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...