Jajko w kokilce - gotowane!

15:38 Unknown 4 Comments

W dalszym ciągu cierpię na brak piekarnika. Być może za jakiś czas to się zmieni, może w niedługim czasie uda się zmienić miejsce zamieszkania. Kto wie!
Nie zmienia to faktu, że cały czas wyszukuję możliwości pominięcia piekarnika z tytułu pysznych smakołyków, które z niego dotychczas wychodziły. Tak też się stało dzisiaj, kiedy w chwili słabości zapragnęłam jajka w kokilce! Pysznego, zapieczonego.. Ach! Powstało więc zastępcze, jajko w kokilce gotowane! Z dodatkiem dobrej śmietany, pełnotłustej aby nikomu do głowy nie przyszła inna! Jakość zdjęcia wątpliwa - wykonane telefonem :) Najważniejsze, że moje kubki smakowe oszalały!


składniki: 1 porcja: 1 jajko, 2 łyżki śmietany pełnotłustej, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu świeżo mielonego, szczypta soli, kilka kropli oliwy aromatyzowanej chili i czosnkiem, odrobina startego parmezanu, koperek i posiekany por do posypania, 1 łyżeczka majonezu
do podania: świeża bagietka



wykonanie: Do kokilki przekładamy kolejno: 1 łyżkę śmietany, posypujemy odrobiną gałki muszkatołowej, pieprzem oraz solą, wbijamy jajko, nakładamy drugą łyżkę śmietany, oprószamy solą, pieprzem, parmezanem. Dodajemy 2-3 krople oliwy aromatyzowanej i wstawiamy do garnka, do którego nalewamy wrzątek sięgający 2/3 wysokości kokilki. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 5-6 minut. Podajemy z dodatkiem majonezu/ kawioru oraz z posiekanym koperkiem i porem oraz świeżą chrupiącą bagietką. Smacznego!

4 komentarze:

Halibut w sosie cytrynowo tymiankowym

16:33 Unknown 6 Comments

Popełniłam dzisiaj rybkę. Nie taką zwyczajną, bo z dodatkiem sosu cytrynowo tymiankowego. Podałam ją na puree z dodatkiem oliwy truflowej oraz z fasolką. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam bardzo, podobnie jak i mi :)


składniki (2 porcje): 300g halibuta, garść fasolki szparagowej, 400g ziemniaków, masło, sól, pieprz, oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili; sos: 2 łyżki masła, 1 czubata łyżeczka mąki, 100ml płynnej śmietanki, 100ml przegotowanej wody, szczypta tymianku, otarta skórka z połowy cytryny, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz

wykonanie: Fasolkę wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła i ugniatamy na puree. Halibuta oprószamy solą oraz pieprzem, dodajemy odrobinę skórki z cytryny i nacieramy lekko oliwą aromatyzowaną. Obsmażamy rybę na patelni z dwóch stron na rumiano, po czym zdejmujemy rybę z patelni. Do sosu dodajemy masło, rozgrzewamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Chwilkę podsmażamy po czym dodajemy śmietankę oraz wodę. Całość doprawiamy skórką otartą z cytryny oraz tymiankiem. Podsmażamy przez chwilę aż sos zgęstnieje. Na osobnej patelni rozgrzewamy kilka kropli oliwy z odrobiną masła i podsmażamy fasolkę. Na talerzu wykładamy puree, na nim rybę, którą polewamy sosem. Na wierzchu układamy fasolkę. Można dodać odrobinę parmezanu.

Osobiście najchętniej rybę bym zapiekła w sosie, jednakże cierpię na brak piernika obecnie stąd tyle smażenia... A szkoda... ;)

6 komentarze:

Tatar śledziowy

16:15 Unknown 0 Comments

Zapewne są fani jak i totalni wrogowie śledzi. Zapewniam jednak, że odpowiednio przyrządzone i podane mogą zupełnie odmienić nasze zdanie na ich temat. Dlatego też dzisiaj podaję prosty przepis na tatar śledziowy - dla urozmaicenia smaku można dodać również posiekane jabłuszko.


składniki: 4 filety śledziowe, 1 mała czerwona cebula, łyżeczka otartej skórki z cytryny, 1 czubata łyżka majonezu, maleńka szczypta mielonego chili, szczypta soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, dodatkowo koperek

wykonanie: Filety śledziowe siekamy w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz otartą skórkę z cytryny. Całość mieszamy z majonezem oraz przyprawami. Możemy dodać posiekany koperek oraz jabłuszko.

0 komentarze:

19 propozycji na świąteczny stół, polecam!

14:20 Unknown 3 Comments

Zdaję sobie sprawę z tego, że wszyscy, którzy w tym roku przygotowują Święta już pochłonięci są sprzątaniem, wypróbowywaniem przepisów albo przynajmniej poszukiwaniem świątecznych inspiracji. Dlatego też wychodzę Wam naprzeciw i przedstawiam listę 19 przepisów, które możecie zaserwować swojej rodzinie oraz gościom. Mam nadzieję, że przepisy się Wam przydadzą :)

Ściskam,
Monika


1. http://www.maxymonium.com/2013/12/sledz-w-sosie-musztardowym.html


2. http://www.maxymonium.com/2013/12/pierogi-ruskie.html


3. http://www.maxymonium.com/2013/12/ryba-smazona-z-imbirem-oraz-porem.html


4. http://www.maxymonium.com/2013/11/swiateczna-pieczen-z-poledwicy.html


5. http://www.maxymonium.com/2013/11/roladki-ze-sliwka.html


6. http://www.maxymonium.com/2013/09/pieczona-piers-z-indyka-w-masle.html


7. http://www.maxymonium.com/2013/09/pieczona-piers-kaczki-z-sosem-borowkowym.html


8. http://www.maxymonium.com/2013/11/gratin-dauphinois-czyli-zapiekanka.html


9. http://www.maxymonium.com/2013/11/carpaccio-z-burakow.html


10. http://www.maxymonium.com/2013/11/koszyczki-z-kurczakiem-sosem-koperkowym.html


11. http://www.maxymonium.com/2013/09/szarlotka-poduszkowa.html


12. http://www.maxymonium.com/2013/09/podsmazane-pierogi-z-kaczka-oraz.html


13. http://www.maxymonium.com/2013/09/aromatyczne-pieczone-figi-z-blue-cheese.html


14. http://www.maxymonium.com/2013/09/pieczony-pstrag-z-zioami.html


15. http://www.maxymonium.com/2013/07/osos-marynowany-z-cebulka-oraz-zielonym.html


16. http://www.maxymonium.com/2013/02/osos-miodowo-musztardowy-z-pikantnym.html


17. http://www.maxymonium.com/2012/11/aromatyczne-poledwiczki-wieprzowe-wraz.html


18. http://www.maxymonium.com/2012/08/rolada-z-kurczaka.html


19. http://www.maxymonium.com/2012/12/piernik-swiateczny.html


3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...