Pieczone plastry boczku z tymiankiem i chili

17:12 Monika Chrzanowska 3 Comments

Czasami przychodzi taki dzień kiedy mam ochotę na coś bardziej męskiego, tłustego, coś do pajdy chleba i po prostu kawałka ogórka małosolnego albo kwaszonego. Czymś takim są właśnie powoli pieczone plastry boczku z tymiankiem i chili... Coś pięknego :)


składniki: 4 plastry boczku, choć Wam proponuję co najmniej 10 :)
sól, pieprz, oliwa aromatyzowana czosnkiem i ostrą papryką, szczypta chili, szczypta tymianku, 1 wyciśnięty ząbek czosnku

wykonanie: W misce dokładnie mieszamy składniki na marynatę i wcieramy ją w boczek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natarty boczek układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę.

3 komentarze:

  1. O kurczę - ciekawe. Nigdy nie piekłam boczku w plastrach, zwykle w całości. Plastry pojawiały się u mnie jedynie na grillu. Chyba muszę spróbować upiec w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne. Wyszło pierwsza klasa, niby proste a takie inne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż miło mi z samego rana odczytać taki komentarz :) <3 Cieszę się, że tak smakowało, pozdrawiam!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...