Pieczarkowe zapiekanki pod rukolą

00:01 Monika Chrzanowska 5 Comments

Wieczorową porą. Obecność kawałka bagietki, pieczarek i rukoli sprawiły, że nie mogłam im się oprzeć. Kończąc lekturę Greya, wskoczyłam do kuchni, nastawiłam piekarnik na 200 stopni...
Zresztą, efekt poniżej. Słowa zadowolenia ust domowników dopełniły wszystko.


składnki: kawałek bagietki przeciętej na pół bądź przecięta bułka typu paluch, 3 duże pieczarki, sól, pieprz, 1 łyżka masła, plasterek dowolnej wędliny, 2-3 plasterki sera (u mnie gouda light), 2 łyżeczki majonezu, rukola

wykonanie: Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i wysmażamy pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczarkami wysmarowujemy przekrojoną bagietkę bądź bułkę, kładziemy pokrojoną w mniejsze części wędlinę, a na wierzchu kładziemy ser. Wstawiamy na chwilę do piekarnika nastawionego na 200 stopni i czekamy aż bułka zacznie się rumienić na brzegach, a ser się stopi. Następnie wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, smarujemy lekko majonezem i posypujemy rukolą.

5 komentarzy:

  1. proste smaczne danie cóż więcej dodaać:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu ta rukola idealnie nadaje świeżości jakiej mi czasem zimą brakuje :)

      Usuń
    2. A ja rukoli akurat nie mam, ale zawsze mogłabym ją czymś próbować podrobić ;p

      Usuń
  2. pysznie wyglądają :) tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie powiem, bardzo pomysłowo :]

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...