Wiosenna surówka
Jestem już znudzona marchewką z groszkiem, surówką z kiszonej kapusty, lodowej czy pekińskiej. Najlepszym dodatkiem do obiadu okazała się jednak surówka z czerwonej kapusty, która dodawała pikanterii i smaku do obiadu.składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty. 1/2 cebuli, 1 mały por, 5 pomidorków koktajlowych, 1/2 pomarańczowej papryki, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 1 łyżka oleju
wykonanie: Kapustę szatkujemy, posypujemy szczyptą soli, lekko ugniatamy i odstawiamy do skruszenia. Cebulę kroimy w piórka, por kroimy na pół, a następnie na talarki. Pomidorki kroimy na cztery, a paprykę wedle uznania, np. w paski, które następnie kroimy na pół. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy cebulę, pora, pomidorki oraz paprykę i przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz olejem. Dokładnie mieszamy.
Ciekawa surówka z czerwonej kapusty - ja znam i od wielu lat robię tylko taką z udziałem jabłek i pora - ten pomysł wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuń