Doprawiony smalec
Nie ma co się oszukiwać, najlepszy na tzw. zagrychę jest smalec, szczególnie kiedy jest zmieszany z mięsem, cebulką i przyprawami, a do tego podany w towarzystwie kwaszonych ogórków... Niebo w gębie.składniki: 200g słoniny, 100g mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki), 1 niezbyt wielka cebula, sól, pieprz, majeranek
wykonanie: Słoninę oraz mięso mielimy lub drobno siekamy robotem. Przekładamy na patelnię i wysmażamy. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i w momencie kiedy słonina z mięsem dobrze się wysmażą, dodajemy cebulę i smażymy. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku.
Dawno nie jadlam, ale teraz nabralam ochoty na taka zakaske. Mniam!
OdpowiedzUsuńO matko, przypomniałaś mi mój ukochany smak chleba ze smalcem i ogóreczkiem :) Muszę zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuń