Tradycyjny schabowy
Podobno tradycyjne polskie potrawy są najlepsze i muszę się z tym całkowicie zgodzić. W końcu schabowy z ziemniakami i surówką zawsze smakuje najlepiej!składniki: schab bez kości pokrojony na 4 kotlety, 1/2 szkl. mąki, 2 szklanki bułki tartej, 3 duże jaja, sól, pieprz, olej do smażenia
wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce ubijamy jaja z solą i pieprzem ( około 1 płaskiej łyżki soli i 1 płaskiej łyżki pieprzu). Na jeden talerz wysypujemy mąkę, a na drugi bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w masie jajecznej, a na końcu dokładnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na mniejszym ogniu, przekładając dwukrotnie aż do ładnego zrumienienia. Kotlety można jeszcze na 10-15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
0 komentarze: