Mini chlebki i pasta z suszonych pomidorów
Uwielbiam świeże bułeczki, rogale, cebulaki czy wszelkiego rodzaju pizze. Wszystkie mają jeden wspólny mianownik - drożdże. Z racji tego, że niechętnie z samego rana wzięłabym się za pieczenie tuzina bułek, pomyślałam o mini chlebkach, które chwytają za serce, szczególnie gdy podaje się z pastą z suszonych pomidorów.składniki: mini chlebki: 1 szkl. mąki (ewentualnie trochę więcej podczas ugniatania), 10g drożdży rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru, 1/2 szkl. ciepłej ale nie gorącej wody, szczypta soli, olej
pasta z suszonych pomidorów: 1/2 szkl, suszonych pomidorów, 3-4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii, 1-2 łyżki majonezu, sok z cytryny do smaku
wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę wraz z solą. Dodajemy rozpuszczone drożdże z cukrem, łyżkę oleju oraz wodę i ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Możemy pozostawić do wyrośnięcia. Następnie z ciasta tworzymy wałek i kroimy na mniejsze części, z których kolejno formujemy kulki. Piekarnik nagrzewamy do 220-250 stopni. Kulki smarujemy lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika na blasze na około 7-10 min. W tym czasie suszone pomidory rozdrabniamy np. blenderem, rozdrabniamy również żółtka i mieszamy z koncentratem, majonezem i ziołami, przyprawiając całość solą i pieprzem.
Bardzo mi się podoba ten przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń