Wyśmienita ogórkowa z pulpecikami
Od rana nosiłam się z myślą o obiedzie. Problem polegał tylko na tym, że nie miałam pojęcia co ugotować. Niechętnie myślałam o czymś konkretnym, jedyne na co miałam ochotę to zupa. W związku z tym, że mimo wszystko w lodówce miałam mięso mielone, postanowiłam ugotować wyjątkową ogórkową z pulpecikami.składniki: około 400g mięsa (np. z łopatki), 2 marchewki pokrojone w talarki, por, seler, pietruszka,3 średnie pokrojone w kostkę ziemniaki, 6 ogórków kwaszonych startych na tarce o dużych oczkach, 1/2 cebuli posiekanej, 1 łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, vegeta, lubczyk, koperek ziele angielskie, liść laurowy
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu, 1 jajo, 2-3 łyżki bułki tartej, mąka do obtoczenia
wykonanie: Mięso myjemy i wkładamy do garnka wraz z marchewką i pozostałą włoszczyzną oraz ziemniakami. Dodajemy 1 łyżkę soli i zalewamy wodą. Kiedy bulion się zagotuje, zdejmujemy szumowiny i dodajemy łyżkę vegety, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy około godziny. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je i dolewamy odpowiednio wodę, która się wygotowała. W misce umieszczamy mięso mielone wraz z jajem oraz solą i pieprzem. Mieszamy dodając bułkę tartą. Z tak wyrobionego mięsa formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do gotującej się zupy. Lekko mieszamy i gotujemy kilkanaście minut. Starte ogórki dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę dodając łyżkę mąki. Zalewamy wodą tworząc zasmażkę, którą przelewamy do zupy. Mieszamy. W dużym kubku hartujemy śmietanę (do śmietany dolewamy powoli bulion mieszając przy tym cały czas) i dodajemy do zupy,mieszamy. Można podawać z grzankami.
Ciekawy pomysł, na który nigdy bym nie wpadła :). Fajna taka zupa z pulpecikową wkładką :)
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z mamą zupę serową z pieczarkami i pulpecikami, więc pomyślałam, że ogórkowa na pewno będzie smakowała równie dobrze :)
Usuń