Pieczone żeberka w sosie miodowo musztardowym ze słodkimi pieczarkami
Pieczarki dzięki połączeniu z mięsem i wstawieniu na noc do lodówki zyskały nowe słodkie życie i dzięki temu zachwycają smakiem, który jest niepowtarzalny.
składniki: około 1 kg żeberek, 200g pieczarek, 2 duże ząbki czosnku, 400g miodu, 150g musztardy sarepskiej, sól, pieprz, cebula granulowana, papryka słodka, odrobina curry, torebka do pieczenia mięsa, 1 łyżka masła
kilka podgotowanych ziemniaków pokrojonych w talary, przyprawa do ziemniaków, kilka kropel oliwy
wykonanie: Dzień przed planowanym obiadem przygotowujemy żeberka. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, cebulą, papryką oraz curry. Dokładnie wszystko mieszamy. W większym naczyniu mieszamy miód z musztardą. Przyprawione mięso przekładamy do torebki do pieczenia. Pieczarki kroimy na cztery i podsmażamy na łyżce masła, przekładamy do mięsa. Całość zalewamy miodem z musztardą. Całość łączymy tak aby sos miodowy obtoczył mięso i pieczarki. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy mięso około 1,5 godziny. Ziemniaki surowe kroimy na talarki i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Po zagotowaniu gotujemy około 6 minut i odcedzamy. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, a następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz skrapiamy oliwą.
Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
OdpowiedzUsuńZapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepisy :)