Kotlety ziemniaczane z duszoną cebulką
Zastanawialiście się kiedyś co zrobić z małą porcją utłuczonych ugotowanych ziemniaków? Aby nie było szkoda wyrzucić to dzisiaj wykorzystałam małą porcję do zrobienia kotletów ziemniaczanych. Całość podana z pyszną duszoną cebulką!składniki: 4 łyżki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, 1 jajo, 2 łyżki mąki, bułka tarta, sól, pieprz, olej
1 cebula pokrojona w krążki, 1 łyżka masła, trochę wody
wykonanie: Składniki na kotlety mieszamy, dokładając wpierw bułkę tartą w takiej ilości aby masa przypominała mięso mielone na kotlety. Następnie kotlety ziemniaczane obtaczamy w bułce i obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, dokładnie z dwóch stron. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na złoto cebulkę z dodatkiem soli i pieprzu, a następne podlewamy 4-5 łyżkami wody i chwilę dusimy. Gotowe kotlety podajemy z duszoną cebulką.
I żeby nie było, to pisząc Wam tego posta sama zajadam się takimi kotlecikami! :)
ziemniaczki i cebulka to zawsze zgrany duet ;)
OdpowiedzUsuńmniam
Pozdrawiam
Bez tej cebulki, jako dodatku, te kotlety nie miałyby najmniejszego sensu. Proponuję dodać do masy białego sera i podsmażonej cebulki z boczkiem. Powstanie coś na kształt nadzienia do pierogów ruskich :).
OdpowiedzUsuńRuskich pierogów akurat nie lubię :)
UsuńTo sie nazywa nie marnowanie jedzenia:) Ja mieszam ziemniaki jeszcze z ugotowanym na twardo jajkiem
OdpowiedzUsuń