World bread day, czyli odświeżam przepisy! Obszerny wpis!
Z racji tego, że ostatnio naprawdę nie mam weny do gotowania, szczególnie, że jeszcze nie mogę się odnaleźć w kuchni mojej mamy, to postanowiłam z okazji Światowego Dnia Chleba odświeżyć 3 przepisy na szybki chleb razowy i pszenno- żytni, a na dokładkę dorzucam cudownie pachnące bajgle! :)Poza tym... Jak wiadomo pogoda nas nie rozpieszcza... A ja już trzeci raz w przeciągu miesiąca jestem przeziębiona. I naprawdę nie napawa mnie to optymizmem, a wręcz przeciwnie, tylko zniechęca do pracy, bo w końcu kto by chciał słuchać jak ciągle pociągam nosem? Ale koniec narzekania i zapraszam do zapoznania się z przepisami :)
Przepis na domowy razowy
składniki: wymierzone metodą prób i błędów: 110g mąki pszennej chlebowej, 250g mąki razowej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 15g miękkiego masła, 220ml ciepłej wody
opcjonalnie: jajo rozmącone z łyżką mleka
wykonanie: Mąkę pszenną, razową, sól, cukier, drożdże, miękkie masło oraz wodę dobrze razem wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywając ściereczką i dbając o to aby miska z ciastem stała w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przekładamy do, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, formy. Smarujemy rozmąconym jajem z łyżką mleka i posypujemy dowolnymi ziarnami. Ponownie odstawiamy od wyrośnięcia na 30 minut.
Tak wyglądające ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę aby osiągnęła mniej niż 200 stopni ( u mnie to około 185 stopni) i dalej pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Przepis na chleb pszenno żytni
składniki: 250g mąki żytniej chlebowej, 500g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki suchych drożdży, 25g miękkiego masła, 450ml ciepłej wody, masło do smarowania formy i garstka płatków owsianych
wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w misce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem. Smarujemy formę, u mnie większa keksówka, a następnie obsypujemy ją płatkami owsianymi. Przekładamy do niej ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut. Kolejne 15 minut pieczemy w temperaturze 185 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na bajgle
składniki: 500g mąki pszennej chlebowej (nareszcie!), 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 310ml wody, 7g suchych drożdży (jeżeli używamy świeżych to musi być ich dwa razy więcej), ziarna, 1 rozmącone jajo z łyżką mleka
wykonanie: Mąkę, cukier (1 łyżka), sól, drożdże oraz wodę dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, chociaż u mnie stały niecałe 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy ciasto na 8 części, z których każdą formujemy w owalny i gruby na 2 cm placuszek. W każdym placuszku robimy w środku dziurkę, w miarę szeroką aby przy ponownym wyrastaniu się nie zrosły.
Przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z łyżką cukru, a następnie obgotowujemy bajgle z jednej i drugiej strony przez chwilę. Gotowe bajgle wyjmujemy na płaskie naczynie aby przeschły. Ugotowane bajgle przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę i smarujemy je rozmąconym z mlekiem jajem, a następnie posypujemy ziarnami (u mnie sezam i słonecznik).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 200 stopni na około 15 minut.
Przepis na bajgle!!! Tego szukałam!!! Dzięki!!!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będziesz zadowolona z efektu! :)
Usuńno przepisy jak znalazł na światowy dzień chleba..
OdpowiedzUsuńa w co do choroby..łączę się w bólu... ja też ciągam nosem ;)
Szkoda tylko, że przeziębienie wcale tak szybko nie odpuszcza...
UsuńBajgle i chleb wyglądają obłędnie! Bardzo chętnie takich spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Przede wszystkim są proste w przygotowaniu także warto wypróbować :)
UsuńCudne bajgle :) osobiście nigdy nie robiłam..z wygody chyba bo to tak dużo pracy ale muszę nadrobić lenistwo:)
OdpowiedzUsuńJak już się znajdzie wolny kawałek dnia to bajgle pojawiają się w piekarniku w chwilę.. ;)
UsuńPo tych smacznych kąskach tu zaprezentowanych, nic nie widać, że trochę chorowitka jesteś :-)
OdpowiedzUsuńOj ale choruję, choruję.... Aż ciężko mi dojść do siebie :)
Usuń