Sałatka Frutti di mare

15:49 Unknown 1 Comments

Dzisiejsza, sobotnia propozycja obiadowa będzie w miarę lekka w swojej formie - sałatka z tuńczykiem, jajkiem, świeżą rzymską sałatą, pomidorkami, krewetkami koktajlowymi... Jest to idealne danie, które nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, a zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Polecam...


składniki: mała główka sałaty rzymskiej, 2 ugotowane jajka, kilka pomidorków koktajlowych, 120g odsączonego tuńczyka w sosie własnym, 3-4 ziemniaczki - ugotowane i zapieczone w kształcie ósemek, ogórek zielony pokrojony w plasterki, 2 łyżki krewetek koktajlowych podsmażonych na maśle, pokruszony blue cheese, 2 łyżki płatków sera Quadrello
sos: pół małego kubeczka jogurtu, kilka kropli soku z cytryny, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, 1 starty ząbek czosnku

wykonanie: Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na bok aby nabrał smaku. Sałatę rwiemy na kawałki, jajka kroimy w ósemki, pomidorki kroimy na pół. Na talerzu układamy porcję sałaty i dodajemy ogórka, pomidorki, tuńczyka, blue cheese, podsmażone krewetki, kilka ósemek pieczonych ziemniaków oraz jajek. Całość skrapiamy sosem jogurtowym i posypujemy płatkami sera Quadrello.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...