Zdejmowanie kapoty z kurczaka, czyli jak naszykować mięso na roladę
Jestem bardziej niż pewna, że wiele osób ma problem z wyjęciem kości z kurczaka bez większego uszczerbku na częściach mięsnych. Z tego też powodu wiele osób nawet nie bierze się za robienie rolady z całego kurczaka, bojąc się, że im się nie uda. W związku z tym w dzisiejszym poście w sposób krótki i opisowy przedstawię Wam jak zdjąć "kurtkę" z kurczaka ze zdjęciem końcowym, bo niestety w trakcie pracy brakowało dodatkowych rąk do robienia zdjęć.Potrzebne do rozebrania kurczaka: 1 kurczak, ostry nóż z zaostrzonym czubkiem
- Kładziemy kurczaka piersiami do dołu na desce. Naszym oczom ukaże się wtedy grzbiet kurczaka, który wzdłuż od szyi do kuperka nacinamy nożem.
- Za pomocą noża skórę wraz z mięsem zaczynamy delikatnie odcinać trzymając ostrze noża jak najbliżej kości kadłubka, wręcz ścinając je po kościach. Robimy tak zarówno z lewej jak i prawej strony aż dojedziemy do kości skrzydełek i ścięgien oraz do kości podudzia.
- Czubkiem noża obcinamy kości ze ścięgien i ostrzem noża zsuwamy mięso wzdłuż kości. Podobnie robimy kiedy znowu natkniemy się na ścięgna i kości.
- W miejscu składania się skrzydła robimy nacięcie i odcinamy bardziej kościstą część skrzydełka.
- W momencie kiedy uda nam się w końcu dojść aż do dolnej części kadłubka będziemy musieli zmierzyć się z kościami obojczyka, które też za pomocą noża usuwamy.
- Po zdjęciu kadłubka i po wyjęciu kości lekko nacinamy piersi z kurczaka tak aby rozłożyć ich grubość na cieńsze części naszej "kapoty".
- Efekt powinien być taki jak na zdjęciu poniżej:
A oto co pozostało po zdjęciu "kurtki" z kurczaka:
To tak abyście wiedzieli jaki powinien być efekt odcinania mięsa od kości :)
Jednak jak zwykle po wykonanej robocie następuje pytanie - a co z tymi kośćmi? Jeżeli macie dylemat moralny i nie chcecie ich wyrzucić to proponuję na kadłubku oraz na skrzydełkach ugotować zupę pomidorową. Przykładowy przepis na pomidorową znajdziecie tutaj. Oczywiście zamieniając szponderki z przepisu na nasze kości z kurczaka.
o właśnie takiej instrukcji szukałam!!! dzięki stokrotne :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że brak sfotografowanych etapów nie przeszkodzi w wykonaniu tego "trudnego" zadania :)
Usuńmistrzowska instrukcja;)
OdpowiedzUsuń