Bigos z podgrzybkami i śliwką
Bardzo rzadko ostatnio gotuję. Jedynie jak odwiedzę rodziców to zdarza mi się na dłuższą chwilę stanąć w kuchni i ugotować coś dobrego. W moim mieszkaniu brak mi do tego chęci - wolę zaszyć się pod kocyk z dobrą książką. Jednakże doskwiera mi czasem tęsknota za tradycyjną domową kuchnią, dlatego też ugotowałam garnek bigosu aby mi ta tęsknota wyszła uszami :)Idealnym dodatkiem do bigosu jest świeżo usmażony kotlet (schabowy lub mielony) i ugotowane ziemniaczki. Polecam! Szczególnie w tą typową jesienną pogodę!
składniki: 2 kości schabowe nieduże, 1 większy pasek chudych żeberek, 3 udka pieczonego kurczaka, 1/2 szkl. suszonych podgrzybków, 1 cebula, 2 kg kapusty kwaszonej (może być z marchewką), 2 marchewki, pietruszka, seler, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka soli, vegeta, pieprz, przyprawa do bigosu, maggi, kilka suszonych śliwek, majeranek
wykonanie: Kości oraz żeberka myjemy, zalewamy wodą (podwójna ilość niż do pokrycia mięsa), dodajemy obraną włoszczyznę, płaską łyżkę soli, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Podgrzybki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po ugotowaniu mięso oraz warzywa wyjmujemy z garnka. Do powstałego rosołu dodajemy odcedzoną kapustę oraz obrane mięso z kości, a także podrobione mięso z kurczaka. Na tarce ścieramy marchewkę oraz pietruszkę i również dodajemy do kapusty. Podgrzybki odcedzamy, kroimy na mniejsze części. Śliwki kroimy w paseczki. Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę - wszystkie składniki mieszamy z kapustą i mięsem. Całość doprawiamy do smaku przyprawami oraz odrobiną majeranku. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu.
Najlepiej smakuje na drugi dzień :)
0 komentarze: