Kotlet schabowy z ananasem i kremowym serkiem pod serem żółtym
Dzisiejsza propozycja obiadowa to odrobinę słodsza wersja kotleta schabowego z dodatkiem kremowego serka z czosnkiem i ziołami, ananasa, a całość zapieczona pod pierzynką z sera żółtego. Zgodnie z życzeniem Aleksandra, kotlet został podany z surówką z kapusty kiszonej oraz z puree.Obiad szybki i smaczny, czyli tak jak lubię :)
składniki: 4 kotlety schabowe, 4 łyżeczki kremowego serka z dodatkiem czosnku oraz ziół, 4 plastry ananasa, 4 plasterki żółtego sera, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia, olej
do podania: puree ziemniaczane (500g ziemniaków), surówka z kiszonej kapusty (500g)
wykonanie:
Kotlety schabowe rozbijamy z dwóch stron. W miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli oraz pieprzu. Rozbite kotlety moczymy dokładnie w masie jajecznej, a następnie przekładamy do miseczki z bułką tartą, po czym dokładnie obtaczamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy je na małym ogniu na rumiano z jednej strony, po czym przekładamy - wysmażoną stronę smarujemy kremowym serkiem, wykładamy po plastrze ananasa, a całość okrywamy plasterkiem sera żółtego. Wysmażone kotlety przekładamy do naczynia i wstawiamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika na opcję opiekania.
! Kotlety smażymy dopiero gdy woda na ziemniaki się zagotuje !
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodajemy porządną łyżkę śmietany oraz 1,5 łyżki masła, dodajemy również szczyptę soli i rozbijamy tłuczkiem na gładką masę.
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru wody. Kroimy ją na drobniejsze części, po czym dodajemy jedną startą marchewkę, małą posiekaną drobno cebulkę, kawałek posiekanego pora i mieszamy z dodatkiem oleju oraz łyżeczki cukru.
0 komentarze: