Krewetki na maśle z czosnkiem, curry i natką pietruszki

15:07 Monika Chrzanowska 3 Comments

Jeśli chodzi o krewetki to bywam na ich punkcie łakoma. Nie wiem skąd u mnie takie zamiłowanie do tych smażonych na maśle - być może dzięki znajomej Pani Oli, która poczęstowała mnie tymi w swoim wykonaniu. Jednak ja przedstawiam wersję nieco urozmaiconą o curry.




składniki: 250g krewetek tygrysich, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, papryka słodka, 4 łodygi natki pietruszki


wykonanie: W misce mieszamy dokładnie krewetki z pieprzem, solą, curry oraz papryką. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wyciskamy przez praskę czosnek. Podsmażamy ze szczyptą soli. Kiedy czosnek lekko się podsmaży wrzucamy przyprawione krewetki i wysmażamy aż krewetki będą białe, a sos zgęstnieje. Natkę pietruszki siekamy drobno i pod koniec smażenia dodajemy do krewetek.











3 komentarze:

  1. A mnie zupelnie twoje lakomstwo nie dziwi. Tez mam bzika na punkcie krewetek. Zwlaszcza tych przyrzadzonych w bardzo prosty sposob.

    OdpowiedzUsuń
  2. w ten sposób smakują najlepiej.
    ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Dusiu :) już po weryfikacji. Szczerze mówiąc nie zwróciłam na to uwagi :) jeszcze raz dzięki.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...