Nieziemsko pyszne ciasto czekoladowe

11:10 Monika Chrzanowska 14 Comments

Kilka dni temu wspomniałam, że chodzi za mną zrobienie pewnego ciasta, którego wyobrażenie rosło w mojej głowie już jakiś czas... I w zasadzie dzięki temu, że nadarzyła się ku temu idealna okazja, czyli goście w domu, postanowiłam przepis wprowadzić w życie. Powstało nieziemsko pyszne ciasto czekoladowe!



składniki:
MASA I: 75g masła extra, 75g czekolady mlecznej (raczej Wedel niż Milka), 3 jaja, 1/2 łyżki kakao, 60g cukru pudru
MASA II: 4 żółtka, 80g cukru pudru, 40g mąki pszennej, 380-400ml mleka, 1 łyżka esencji waniliowej (nie aromatu! ewentualnie laska wanilii), 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 40ml xciepłej wody
MASA III: 100g masła extra, 100g czekolady gorzkiej, 4 jaja, 2 łyżeczki kakao, 120g cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50ml ciepłej wody
POLEWA: 100g mlecznej czekolady, 1/2 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki Irish Cream
Dodatkowo: 1/2 opakowania orzechów włoskich, 6 długich biszkoptów, Irish Cream

wykonanie:



Aby nie było wątpliwości to specjalnie z myślą o Was stworzyłam małą instrukcję więc najpierw czas na dodatkowe objaśnienia: pomarańczowe prostokąciki to orzechy, beżowe prostokąty to biszkopty.

MASA I: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ucieramy z kakao i dodajemy do masy czekoladowej. Białka ubijamy na pianę i pod koniec dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilkę ubijamy całość na błyszczącą pianę. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortownicę (26cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak aby papier ściśle przylegał do ścianek tortownicy. Masę I przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut.
MASA II: Żółtka ucieramy z 1/3 cukru pudru na puszysty krem, dodajemy mąkę i dalej mieszamy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy 3 łyżki zimnego mleka i mieszamy. W rondelku wstawiamy pozostałe mleko z 2/3 cukru i zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę z żółtek i cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje. Dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
MASA III: Przygotowujemy tak samo jak MASĘ I, z tą różnicą, że nie pieczemy tylko dodajemy żelatynę i mieszamy. Wstawiamy na czas przygotowań do lodówki.
POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kremówką i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy Irish Cream i mieszamy. Studzimy.

Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem i po jakimś czasie odcedzamy i obieramy ze skórki i za pomocą blendera rozkruszamy na mniejsze kawałeczki. Biszkopty kroimy w kostkę.

Na ostudzone ciasto (MASA I) za pomocą pędzla lub łyżki rozsmarowujemy cienko odrobinę masy III i wysypujemy częścią posiekanych orzechów. Następnie wykładamy krem budyniowy (MASA II), a na krem  delikatnie wykładamy mus czekoladowy (MASA III). Na warstwie musu rozsypujemy pokrojone biszkopty i część posiekanych orzechów. Biszkopty skrapiamy lekko Irish Cream. Całość pokrywamy polewą czekoladową, na której ponownie rozsypujemy pozostałe orzechy włoskie.
Ciasto wstawiamy do lodówki pozostawiając je na noc.



14 komentarzy:

  1. Prawdziwe cudo! czy inspiracja było Carmel Brownie Tower z CoffeeHeaven? ;) jeśli odtworzyłaś ten smak to jesteś mistrzynią, bo to dla mnie najlepsze cisto na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat Carmel Brownie Tower nie próbowałam choć zawsze kusiło mnie swoim wyglądem ;) Ale oznacza to tylko, że przede mną próba :D

      Usuń
    2. I wystawienie swojego ciast an próbę w rozgrywnr 'które lepsze' ;D

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę nieziemsko! Zdecydowanie zarażasz apetytem, bo teraz i mnie dopadła ochota na coś mocno czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczęłam dzień właśnie od ciasta :P

      Usuń
  3. Po prostu fantastyczne!!! robi wrażenie aż mam ochotę je upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne ciasto i jeszcze śliczniejszy schemacik, szkoda, że bywam Twoim gościem jedynie w wirtualu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie będzie trzeba to kiedyś zmienić :)

      Usuń
  5. i również nieziemsko pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze chyba mi się będzie w nocy śniło to ciasto, jejku ale mi narobiłaś ochoty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z tytułu słabego humoru zjadłam ostatni kawałek tego ciasta oglądając przy tym prapremiery moich ulubionych seriali. Ciasto działa kojąco. :)

      Usuń
  7. Cześć!
    Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.
    Więcej informacji na moim blogu: http://miksturownik.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog-i-moje.html

    Zachęcam do zabawy.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Obledne to ciacho! Juz lista skladnikow sprawila, ze pociekla mi slinka, zdjecia dopelnily dziela. Po prostu musze to upiec! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...