Racuszki jabłkowo kokosowe

10:59 Monika Chrzanowska 7 Comments

Bardzo nie lubię kiedy moja lodówka świeci pustkami i jarzy się w niej wyłącznie żarówka. I choć może przesadzam, bo aż tak źle to chyba jeszcze nie było poza tymi dniami kiedy odbywały się w niej generalne porządki to zdarzyło się, że z produktów lodówkowych było tylko 1 jajko i masa innych nieużytecznych produktów. Przez taki stan rzeczy, a może i właśnie dzięki niemu powstały racuszki jabłkowo kokosowe. 1 jabłko, 1 jajko.



składniki: 1 jabłko, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 1/2 cukru wanilinowego (16g), 3 łyżki wiórków kokosowyc, szczypta cynamonu, szczypta pieprzu mielonego, olej do smażenia

wykonanie: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do miseczki. Dodajemy jajko, cukier, cynamon, wiórki kokosowe oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy około 3 łyżek mąki i ponownie dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, tak aby placki nie kąpały się w tłuszczu i za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i lekko spłaszczamy tworząc placki. Całość smażymy na mniejszym "ogniu" obsmażając na rumiano z dwóch stron.

7 komentarzy:

  1. Zapraszam do nowego konkursu "Śniadanie bogate w błonnik". Szczegóły znajdziecie tutaj: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne :) Kokos, jabłko, wanilia... Ale ten dodatek pieprzu mnie zdziwił. Ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieprz w małej ilości jedynie podkreśla smak... :)

      Usuń
  3. Często robię takie racuszki z jabłkami ale na drożdżach z cynamonem. Nie wpadałam na pomysł że można również wzbogacić ja o wiórki kokosowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. 'Masa nieużytecznych produktów' - oj nie lubię gdy niby jest pełno, a jak dla mnie nie ma nic ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie i ja za takim stanem nie przepadam :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...