Gofry z patelni z indykiem w marynacie habanero, serem blue cheese oraz domowym majonezem

20:43 Unknown 2 Comments

Uwielbiam słodkie gofry! Jednakże w wersji wytrawnej skradły one również moje serce, szczególnie w tak pysznej wersji - z dodatkiem pikantnej piersi indyka w marynacie habanero, serem blue cheese, serem cheddar oraz z domowym majonezem! A co więcej, gofry powstały nie w gofrownicy, a na grillowej patelni!

Idealna propozycja na lunch.


składniki: na gofry: 250ml mleka, 1 i 1/3 szkl. mąki, 2 żółtka, 2 białka, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. oleju, odrobina oleju do natłuszczenia patelni
dodatki: domowy majonez, rozdrobniona pierś indyka w marynacie habanero, starty ser cheddar, pokruszony ser blue cheese, posiekana natka pietruszki

wykonanie: W misce mieszamy mleko, żółtka, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy. Białka ubijamy na pianę i delikatnie dodajemy do masy. Patelnię grillową rozgrzewamy i smarujemy olejem. Następnie wlewamy masę i smażymy, aż wierzch nie będzie już zupełnie płynny. Całość próbujemy przełożyć na drugą stronę - możemy się posiłkować talerzem. Z drugiej strony gofra smażymy aż ciasto się zarumieni. Wysmażonego gofra kroimy na części, póki jest jeszcze gorący posypujemy go startym serem cheddar, dodajemy majonez, rozdrobnioną pierś indyka, pokruszony ser blue cheese oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać ciepłe!

2 komentarze:

Pikantny kurczak w marynacie miodowej z papryczką habanero

20:27 Unknown 0 Comments

Ostrzegam - papryczka habanero jest naprawdę ostra! :) Przekonałam się o tym podczas przygotowywania tego kurczaka, kiedy nie dość, że kroiłam ją bez użycia rękawiczek, to w dodatku, porcja dodana początkowo do marynaty okazała się zbyt solidna :) dlatego też poniższy przepis zawiera dużo mniej tej papryczki - ale trzeba przyznać, że popijanie mlekiem łagodziło ostrość ;)


składniki: 3 podudzia z kurczaka, 2 pojedyncze piersi
marynata: 4 łyżki płynnego miodu, 1/2 papryczki habanero (ja użyłam 2, o zgrozo!), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, sok z 1 cytryny, szczypta mielonej kolendry, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek

wykonanie: Składniki marynaty rozdrabniamy za pomocą malaksera. Mięso przekładamy do miski, zalewamy marynatą i rozcieramy (w rękawiczkach lub za pomocą łyżki). Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, przykrywając miskę folią spożywczą. Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy mięso pod folią przez 60 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy mięso przez kolejne 15-20 minut w celu zarumienienia mięsa.

0 komentarze:

Domowy majonez

20:16 Unknown 1 Comments

Domowy majonez to bez wątpienia gratka dla miłośników tego dodatku do potraw. Można go używać do sałatek, kanapek, jako składnik sosów, a także do mięs, zapiekanek czy hamburgerów. Należy jednak pamiętać, że majonez do najlżejszych dodatków nie należy, jest dość kaloryczny! Jednakże wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. Zachęcam zatem do przygotowania własnej, domowej wersji majonezu, który bez wątpienia okaże się wspaniałym dodatkiem do potraw, szczególnie, że wyjdzie spod Waszych rąk! :)


składniki: 2 żółtka (sparzonych jaj), 1 łyżeczka musztardy Dijon, sok z cytryny, 1/2 łyżeczki octu winnego białego, sól, pieprz do smaku, około 250ml oleju

wykonanie: W misce mieszamy żółtka z musztardą oraz odrobiną soku z cytryny. Całość dokładnie miksujemy, a następnie powoli, nie przestając miksować, dodajemy olej - początkowo bardzo drobnym strumieniem. Należy pamiętać jednak, że majonez również może się zważyć! W miarę dodawania oleju, masa będzie gęstnieć oraz jaśnieć. Pod koniec majonez doprawiamy solą, pieprzem oraz octem winnym. Majonez należy przechowywać w sterylnym słoiku do kilku dni.

1 komentarze:

Śledź w sosie musztardowym

17:11 Unknown 2 Comments

Cudowny śledzik! :) Spróbowałam go na nowo na drugi dzień po przyrządzeniu i naprawdę... smakowity! Tego właśnie było mi trzeba, bo ja śledzie raz na jakiś czas uwielbiam zjeść. Zachęcam każdego do spróbowania, jeżeli do tej pory obok śledzia przechodziliście obojętnie - odpowiedni dzień, smak i można być w niebie :)


Składniki: 4-6 solonych, wymoczonych filetów śledziowych, 3 łyżki musztardy delikatesowej, 1/2 łyżki cukru, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka oleju, 2 łyżki majonezu, szczypta soli, szczypta pieprzu, czerwona cebula


Wykonanie: Filety śledziowe pokroić na dwu- centymetrowe paski. Cukier i musztardę wymieszać, a następnie powoli wlewać olej, ciągle mieszając. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Cebulę czerwoną pokroić w talarki i przełożyć nią śledzie. Powstałym sosem polać śledzie. Pozostawić na noc w lodówce, przykryte folią spożywczą.

2 komentarze:

Ryba po grecku

13:12 Unknown 2 Comments

Ryba po grecku to jedno z moich ulubionych dań, które trafia na stół wigilijny. Niby tak niewiele ale zachwyca mnie smak warzyw w połączeniu ze smażoną rybą! I kto by pomyślał, bo fanką ryb naprawdę nie jestem!


składniki: 2 filety ryby (mintaj, dorsz), 4 większe marchewki, 2 pietruszki, 1 średni seler, 1 por, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1/2 szkl. wody, 1/3 szkl. oleju, 80g koncentratu pomidorowego, 2 płaskie łyżki cukru, sól, pieprz, sos worcester do smaku

mąka wymieszana z solą oraz pieprzem do obtoczenia ryby, olej do smażenia

wykonanie: Rybkę myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, a następnie obtaczamy w mące z solą oraz pieprzem (rybę można wcześniej lekko oprószyć przyprawą do ryb). Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rybę z dwóch stron na złoty kolor.
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy olej, wodę oraz cukier, a także ziele angielskie i liście laurowe. Całość dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. W naczyniu na dnie układamy obsmażoną rybę i całość pokrywamy warzywami. Możemy wstawić na chwilę do piekarnika i zapiec pod folią aluminiową przez 15 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

Wyniki konkursu mikołajkowego z pyszne.pl !

12:00 Unknown 1 Comments

Witam serdecznie wszystkich uczestników konkursu z pyszne.pl - wszystkie Wasze marzenia choinkowe były wyjątkowe, niektóre materialne, a inne, chyba te najwspanialsze związane były z chęcią przezwyciężenia własnych słabości, dbaniem o rodzinę, a także o to wszystko co nas otacza. Prawdę mówiąc, miałam nadzieję, że pod choinkę nie zażyczycie sobie wyłącznie nowych sprzętów, gadżetów ale również wspomnicie o najbliższych, wykażecie się dbałością o to co jest wokół Was i nie zawiodłam się!

Ogromnie się cieszę, że nie wszyscy mamy wyłącznie potrzebę gnania za nowościami ale potrafimy też przystanąć i dostrzec to co najważniejsze, zajrzeć wewnątrz siebie :) i jak to napisała jedna z uczestniczek "Czasami rzeczy materialne to nie wszystko, a moje marzenia zawsze wiązały się z myślą o kimś, a nie o czymś..."

zdjęcie z sieci


Dlatego też nagrody w konkursie trafiają do trzech wyjątkowych osób... 

Z powodu braku niektórych pełnych danych, podaję początek adresu mailowego:

1 miejsce - bon o wartości 50zł - "isetta"
2 miejsce - bony o wartości 25zł - "agula12382" i "klaudyjka0"


Wszystkim uczestnikom konkursu z pyszne.pl serdecznie dziękuję za udział i przede wszystkim życzę Wam spełnienia marzeń! I co najważniejsze: NIE BÓJMY SIĘ MARZYĆ! :)


Sponsor nagród:


Na koniec przypominam tylko: Bony można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę. Należy to sprawdzić podając adres dostawy na stronie pyszne.pl. 

1 komentarze:

Pierogi ruskie

11:54 Unknown 1 Comments

Klasyczne pierogi ruskie z jakimi się spotykałam to wersja z farszem zawierającym twaróg, cebulę oraz ziemniaki i... na tym koniec. Raz jedyny zjadłam u kogoś pierogi ruskie z dodatkiem skwarków z podgardla i to był strzał w dziesiątkę - wówczas po raz pierwszy polubiłam pierogi ruskie, które do tej pory były dla mnie mdłe i nieciekawe. Dlatego też moja wersja ruskich zawiera niewielki dodatek mięsny, który oczywiście możecie pominąć :)



składniki: na ciasto: 500g (+około 250g do dosypywania), 1 jajko, ciepła woda, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju
na farsz: 250g ugotowanych ziemniaków, 250g półtłustego lub chudego twarogu, 2 posiekane cebule, 1/2 szkl. pokrojonego w drobną kostkę surowego boczku, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do gotowania



wykonanie: Farsz: W misce za pomocą tłuczka ugniatamy ugotowane ziemniaki razem z twarogiem. Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie podsmażamy pokrojony boczek. Kiedy mięso zacznie się rumienić, dodajemy posiekaną cebulę i wysmażamy całość. Studzimy i dodajemy do ziemniaków z twarogiem. Całość przyprawiamy na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę z solą po czym dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać. Wskazówka: lepiej dolać więcej wody, bo łatwiej dosypać mąki niż później próbować naprawiać twarde ciasto! W razie potrzeby dosypać mąki. Kiedy składniki się połączą, całość przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto dzielimy na części - każdą porcję formujemy w kulę, spłaszczamy i za pomocą wałka przygotowujemy placki, z których będziemy wycinać koła. Ciasto nie może być zbyt cienkie aby podczas nadziewania farszem nie przerywało się. Z gotowych placków, za pomocą maszynki do pierogów lub szklanki wycinamy koła. Tak przygotowane koła nadziewamy porcją farszu i sklejamy brzegi. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Pierogi wrzucamy na wrzątek, lekko mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Można podawać dodatkowo okraszone skwarkami.

1 komentarze:

Ryba smażona z imbirem oraz porem

11:33 Unknown 1 Comments

Czasami dla urozmaicenia warto sięgnąć po inną wersję smażonej ryby, niż tą klasyczną rybkę otuloną mąką czy bułką tartą. Tym razem rybka pojawi się w pysznej aromatycznej otoczce z dodatkiem imbiru, otartej skórki cytryny, sosu sojowego oraz whisky!


składniki: około 800g ryby o zwartym białym mięsie, otarta skórka z cytryny, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru, 2-3 łyżki whisky (np. Ballantine's), 2 łyżki sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju do smażenia, 1 posiekany por, 3/4 szkl. bulionu, mąka kukurydziana do obtoczenia

wykonanie: Rybę myjemy, odsączamy dokładnie na ręczniku papierowym i kroimy w podłużne kawałki 2-3cm, po czym obtaczamy w mące kukurydzianej. W miseczce mieszamy sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny,  imbir, whisky oraz sos sojowy z cukrem. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy przez chwilę pora, po czym przesuwamy go na jedną stronę patelni, na pozostałej powierzchni układamy rybę i obsmażamy z dwóch stron. Należy jednak uważać aby nie pokruszyć ryby. Następnie całość podlewamy "sosem" z wymieszanych składników oraz bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Lekko mieszamy i pozostawiamy na patelni aż do zgęstnienia sosu.

1 komentarze:

Przypominam o konkursie! Do wygrania bony 50zł, 2x25zł do zrealizowania w serwisie pyszne.pl!

11:02 Unknown 0 Comments

Ostatni dzień konkursu! Czekam na kolejne zgłoszenia!

zdjęcie z sieci

Szczegóły w linku:

0 komentarze:

Konkurs mikołajkowy: do wygrania bony do wykorzystania na pyszne.pl! 50zł oraz 2x25zł!

09:46 Unknown 0 Comments

Witam serdecznie w ten zimny mikołajkowy dzień! :)


Konkurs mikołajkowy

Wraz z serwisem pyszne.pl postanowiliśmy zrobić Wam niespodziankę i podarować Wam, moim zdaniem, dość atrakcyjne nagrody w postaci bonów do wykorzystania w serwisie pyszne.pl o wartości: 


- 50zł

- 25zł
- 25zł


Warunkiem otrzymania bonu jest... przesłanie odpowiedzi na pytanie: "Co jest Twoim wymarzonym prezentem pod choinkę?"


Odpowiedzi należy przesyłać na adres mailowy: maxymonium@gmail.com w tytule "konkurs mikołajkowy". Na zgłoszenia czekamy do dn. 08.12.2013r. do godz. 23:59. 
Proszę o zapoznanie się z regulaminem konkursu, który znajduję się poniżej logo pyszne.pl.

Zachęcam również do polubienia Maxymonium kulinarne na Facebooku: Maxymonium kulinarne, dzięki czemu będziecie na bieżąco z nowymi konkursami!

Najciekawsze odpowiedzi nagrodzimy wyżej wspomnianymi bonami.





Regulamin konkursu:
  • Konkurs rozpoczyna się dn. 06.12.2013r., a zakończy się w dn. 08.12.2013r. o godz. 23:59. Wyniki zostaną ogłoszone dn. 09.12.2013r. o godz. 12:00
  • Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest przesłanie odpowiedzi na pytanie: "Co jest Twoim wymarzonym prezentem pod choinkę?" na adres: maxymonium@gmail.com z tytułem "konkurs mikołajkowy", w podanym wyżej terminie.
  • Spośród nadesłanych odpowiedzi zostaną wybrane najciekawsze, naszym zdaniem, marzenia świąteczne i nagrodzone bonami.
  • Miejsce 1 - bon o wartości 50zł; Miejsce 2 oraz 3 - bon o wartości 25zł.
  • Bony można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę. Należy to sprawdzić podając adres dostawy na stronie pyszne.pl
  • Konkurs odbywa się na terenie Polski.



Zachęcam również do zapoznania się z serwisem pyszne.pl, osobiście korzystam z niego dość regularnie, szczególnie, że pozwala mi na pominięcie kontaktu telefonicznego, umożliwia płatność online co jest wyjątkowo wygodne, szczególnie gdy nie chce nam się wychodzić z pracy/domu :)


Pyszne.pl – zamawiamy jedzenie online!

Serwis pyszne.pl powstał w 2010 roku jako zaspokojenie potrzeb wciąż prężnie rozwijającego się rynku zamawiania jedzenia z dowozem. Pyszne.pl posiada w swojej bazie ofertę z ponad 1200 restauracji w całej Polsce. W dzisiejszych czasach wykorzystanie interenetu zarówno w komputerach jak i w urządzeniach mobilnych stało się tak oczywiste, że idea zamawiania jedzenia online wpisała się w ten trend doskonale. Jest to także ogromne ułatwienie: wystarczy podać adres na stronie pyszne.pl by móc zamówić z pośród restauracji oferujących dowóz jedzenia pod wskazany adres. Nie trzeba znać sterfy dowozu, system sam pokaże nam tylko te restauracje, które w naszej okolicy ten dowóz oferują. Bardzo szybko i sprawnie wybieramy dania, na które mamy ochotę, klikając na nie, trafiają wprost do wirtualnego koszyka. Również zapłata za jedzenie może odbywać się online. Do wyboru mamy płatność kartą, przelew lub system PayPal – można także zaznaczyć płatność gotówką przy odbiorze. 
Dodatkowo, każdy zarejestrowany użytkownik składający zamówienie, zbiera tym samym punkty lojalnościowe, które może wymienić na atrakcyjne rabaty w Strefie Premium. Klient pyszne.pl, może także wyrazić swoją opienię na temat restauracji i jedzenia, które zamówił, będzie ona także dostępna dla innych użytkowników. W ten sposób można sprawdzić jakiej jakości jedzenie oferuje wybrana restauracja. 
Pyszne.pl jest jednym z najszybciej rozwijających się serwisów do zamawiania jedzenia w Polsce, a o jego popularności świadczy także prężnie działający Fanpage na Facebooku.





0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...