Pieczone mięso z marynaty
Po upłynięciu trzech dni i wyjęciu mięsa z marynaty czas na przyprawianie i pieczenie. W końcu w pierwszy i drugi dzień Świąt z chęcią sięgnie się po wyśmienite pieczone mięso z marynaty.składniki: około 2kg mięsa (u mnie schab oraz karkówka) uprzednio namoczone w marynacie (tutaj), sól, pieprz czarny mielony, gorczyca, kolendra, rozmaryn (ewentualnie gotowa mieszkanka przypraw), starty czosnek, majeranek, oliwa
wykonanie: Mięso wyjmujemy z marynaty i odsączamy z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego. Schab oraz karkówkę układamy na przykład na tacy i przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czosnkiem, lekko polewamy oliwą. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i umieszczamy w płaskim naczyniu żaroodpornym w łódkach z folii aluminiowej.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przez 15 minut zapiekamy mięso w tej temperaturze aby cały sok pozostał w środku. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy mięso przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.
0 komentarze: