Marynata do mięs
Na trzy dni przed pieczeniem mięso wylądowało tradycyjnie w marynacie. Nie mogłam się oprzeć myśli o delikatnym smaku i pięknym różowym kolorze mięsa, widocznym po ukrojeniu. Także na początek: marynata do mięs.składniki: (na 2 kg mięsa) około1-1 i 1/2 litra wody, 5-6 liści laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 5-6 ziarenek pieprzu czarnego, 1 pokrojona w talarki i sparzona wrzątkiem cebula, 1 opakowanie soli peklowej
wykonanie: Wodę zagotowujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem. Studzimy. Dodajemy sól peklową oraz cebulę i zanurzamy mięso w marynacie. Pozostawiamy je na około 3 dni w lodówce, przekręcając co jakiś czas. Dzięki marynacie mięso po upieczeniu będzie kruche i aromatyczne.
0 komentarze: