Krewetki na maśle z czosnkiem, curry i natką pietruszki
Jeśli chodzi o krewetki to bywam na ich punkcie łakoma. Nie wiem skąd u mnie takie zamiłowanie do tych smażonych na maśle - być może dzięki znajomej Pani Oli, która poczęstowała mnie tymi w swoim wykonaniu. Jednak ja przedstawiam wersję nieco urozmaiconą o curry.składniki: 250g krewetek tygrysich, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, papryka słodka, 4 łodygi natki pietruszki
wykonanie: W misce mieszamy dokładnie krewetki z pieprzem, solą, curry oraz papryką. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wyciskamy przez praskę czosnek. Podsmażamy ze szczyptą soli. Kiedy czosnek lekko się podsmaży wrzucamy przyprawione krewetki i wysmażamy aż krewetki będą białe, a sos zgęstnieje. Natkę pietruszki siekamy drobno i pod koniec smażenia dodajemy do krewetek.
A mnie zupelnie twoje lakomstwo nie dziwi. Tez mam bzika na punkcie krewetek. Zwlaszcza tych przyrzadzonych w bardzo prosty sposob.
OdpowiedzUsuńw ten sposób smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuńps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:)
Dzięki Dusiu :) już po weryfikacji. Szczerze mówiąc nie zwróciłam na to uwagi :) jeszcze raz dzięki.
Usuń