Postne pierożki z tuńczykiem, fetą i pieczarkami
Jak wiadomo podczas przygotowań do Świąt bywa mnóstwo pracy i choć mogłoby się wydawać, ze pierogi to bardzo czasochłonne dane to jednak wydało mi się najodpowiedniejszym na piątkowy obiad.składniki: ciasto: 250g mąki, 1 jajo, szczypta soli, 3/4 szkl. ciepłej wody, 2 łyżki oleju
farsz: tuńczyk najlepiej w sosie własnym, 4-5 pieczarek, 1 większa cebula, ser feta, sól, pieprz, sos sojowy, cebula granulowana, papryka słodka, curry, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, olej
wykonanie: Składniki na ciasto zagniatamy tak aby nie kleiło się do rąk, w międzyczasie podsypując mąką w razie konieczności. Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem i podlewamy lekko wodą aby cebula się poddusiła. Następnie do cebuli dodajemy drobno posiekane pieczarki i wysmażamy. Kiedy woda z pieczarek się odparuje dodajemy tuńczyka, a następnie ser feta i przyprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku. Studzimy. Jeżeli farsz będzie zbyt rzadki dodajemy bułkę tartą. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. W garnku wstawiamy wodę dodając łyżkę soli i łyżkę oleju i kiedy woda się zagotuje wrzucamy pierogi i od momentu wypłynięcia gotujemy przez kilka minut aż ciasto będzie miękkie. Należy pamiętać aby tuż po wrzuceniu pierogów do wody lekko je przemieszać. U mnie pierogi prosto po ugotowaniu trafiły na patelnię.
0 komentarze: