Home made: makaron tagliatelle z czarnym pieprzem
Kto nie marzył choć przez chwilę o własnoręcznie zrobionym makaronie?Idealną okazją ku temu okazała się chęć przygotowania makaronu tagliatelle z sosem, jednak pomyślałam, że najbardziej smakowałby mi gdyby to on był już pikantny w smaku. Postanowiłam więc z samego rana sięgnąć po maszynkę do makaronu. Wcześniej jednak zagniotłam ciasto na moje wymarzone tagliatelle z czarnym pieprzem.
składniki: 400g mąki, 4 jaja, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka grubomielonego pieprzu
wykonanie: W blenderze mieszamy mąkę, jaja, oliwę oraz łyżeczkę pieprzu. Kiedy całość się połączy, przekładamy do miski i zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się elastyczne. Okrywamy folią i odstawiamy na jakiś czas. W międzyczasie ustawiamy maszynkę do makaronu, za pomocą której uzyskamy pasma ciasta gotowe do cięcia makaronu. Ciasto dzielimy na części, lekko spłaszczamy palcami i za pomocą maszynki wałkujemy w długie pasma ciasta. Wykładamy na blacie lekko wysypanym mąką. Następnie za pomocą odpowiedniej końcówki, zamieniamy ciasto w pasma makaronu. Gotowe rozwieszamy np. na wieszaku do wyschnięcia.
Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut.
Propozycja podanie: Tagliatelle z kremowym śmietanowo- serowym sosem z dodatkiem leśnych grzybów
ale Ci zazdroszczę maszynki do robienia makaronu! pięknie Ci się udał ;)
OdpowiedzUsuńMam dwie ;) Z tym, że jedna już nie spełnia zbyt dokładnie swojej funkcji :)
Usuńjeszcze się nie odważyłam, żeby ręcznie zrobić makaron:) może też się skuszę:) bardzo ostra jest wersja z czarnym pieprzem?
OdpowiedzUsuńJedynie podkreśla smak makronu i dzięki temu smak makaronu podanego z sosem jest wyraźniejszy :)
UsuńDzisiaj jadłam tagliatelle, ale niestety nie własnej roboty ;)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko zachęcam do wyprodukowania własnego :)
UsuńDomowy makaron? Jestem pod wrażeniem. Dla mnie wciąż pozostaje on w sferze abstrakcji.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom jest to zaledwie chwila pracy :) a efekt z pewnością jest satysfakcjonujący :)
Usuń