Kruche ciasto idealne na mazurka i na tartę
Kiedyś szukałam idealnego przepisu na dobre kruche ciasto ale nie da się ukryć, że w zależności od tego jakie ciasto się robi to można byłoby stosować inny rodzaj kruchego ciasta :)Tym razem przedstawiam przepis podstawowy na kruche słodkie ciasto idealne do przygotowania mazurka czy tarty.
składniki: 250g mąki, 100g masła, 100g cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżka mleka
wykonanie: Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę, przesiewamy przez sito cukier puder. Dodajemy szczyptę soli, jajko i całość dokładnie łączymy. Następnie dodajemy mleko i jeszcze raz dokładnie zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tworząc spód, ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując ciasto mąką, przekładamy do blaszki lekko nakłuwając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-180 stopni przez 10-15 minut.
jej, ja pamiętam swoje pierwsze kruche ciasto xD gafa stulecia..blachę do tarty posmarowałam masłem...oczywiście w piekarniku wszystko się rozpłynęło..haha:)
OdpowiedzUsuń