Włoskie klopsiki z ricottą, czyli włoskie smaki na co dzień!
Jestem ogromną fanką klopsików, pulpecików... To jedzenie, które byłabym w stanie zjeść łyżką z garnka, póki nikt nie widzi :) jednakże metody Makłowicza nie wdzierają się szturmem do mojej kuchni i jednak podane na talerzu nie dość, że wyglądają lepiej to i jak smakują!Poniższe klopsiki to mimo wszystko raczej klopsy, które bardzo szybko powstawały formowane za pomocą łyżki do lodów...
składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 150g ricotty, 1 jajo, 5-6 posiekanych listów świeżej bazylii, 1/2 posiekanej cebuli, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 płaska łyżeczka soli, 1 puszka pomidorów, 80g koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka tłuszczu do smażenia, 3/4 szkl. bulionu, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie
wykonanie: W misce łączymy mięso, ricottę, jajo, bazylię, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Za pomocą łyżki do lodów formujemy kule z mięsa. W płaskim garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy klopsiki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy do zawartości garnka pomidory z puszki, jeżeli całe to rozdrabniamy je widelcem oraz listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, podlewając bulionem. Następnie w miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z mąką, podlewając sosem z garnka i dokładnie mieszając - masę pomidorową przelewamy do zawartości garnka. Całość lekko mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu aż sos ładnie zgęstnieje.
Pyszne i delikatne, takie lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWyglądają mega :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie na:
http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com
Też bardzo lubię wszelkie klopsy i pulpety:)
OdpowiedzUsuń