Jednogarnkowa potrawka z kurczaka z ziemniakami
Długi czas myślałam nad przygotowaniem duszonego kurczaka w sosie śmietanowym, bo to jedno z moich ulubionych, prostych dań obiadowych. Mając jednak niewiele czasu, postanowiłam obiad zrobić w formie jednogarnkowej, umieszczając ziemniaki bezpośrednio w garnku, w którym dusiły się udźce z kurczaka.składniki: (2 porcje): 2 udźce z kurczaka, 3 ziemniaki pokrojone na większe kawałki, 1 duża marchewka pokrojona w słupki, 1 pietruszka pokrojona w słupki, 1 mały seler, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka płaska soli, pieprz do smaku, przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, mieszkanka przypraw, 1 łyżeczka oliwy, olej do smażenia, 2 czubate łyżki śmietany, 2 czubate łyżeczki mąki
koperek
wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami z dodatkiem oliwy. W garnku umieszczamy marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, czosnek, liście laurowe, ziela angielskie, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy około 2 i 1/2 szkl. wody - zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z dwóch stron, po czym przekładamy do gotującej się zawartości garnka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy całość przez około 25 minut. Po tym czasie ziemniaki i mięso powinny być miękkie. W garnuszku roztrzepujemy śmietanę z mąką, po czym stopniowo dolewamy sos z garnka, cały czas mieszając zawartość garnuszka. Zahartowaną śmietanę dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy posiekany lub porwany w palcach koperek. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
0 komentarze: