Pikantne krewetki z chilli i sosem teriyaki + przepis na sos!
Niech Ci, którzy wspominają przy mnie o krewetkach, pamiętają, że nie trzeba mnie na nie długo namawiać... :) Dzisiejsza propozycja to mieszanka smaków, które od dawna już za mną krążyły aż trafiły na talerz. Jednocześnie zamieszczam przepis na sos teriyaki, który już kiedyś pojawił się z przepisem na udziki w sosie teriyaki, jednakże sos do krewetek ma odrobinę zmienione proporcje, podane poniżej.Ostrzegam! Nadmierna ilość papryczek chilli, użytych w tym przepisie, może w konsekwencji wymagać wezwania straży pożarnej :) Także dawkujcie ostrożnie.
składniki na sos teriyaki: 100ml sosu sojowego, 4 czubate łyżki cukru brązowego, 3 duże łyżki miodu, 1 starty drobno ząbek czosnku, 1 i 1/2 łyżeczki imbiru, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka ketchupu
wykonanie: Składniki na sos mieszamy dokładnie w garnuszku, najlepiej z grubym dnem, i gotujemy na mniejszym ogniu przez 25-30 minut, mieszając co jakiś czas aby sos nie przywarł do dna.
pozostałe składniki: 300g krewetek, 1 białko, szczypta soli, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/3 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1 czubata łyżka masła, kilka (u mnie chyba z 5) suszonych papryczek chilli, 1 starty ząbek czosnku
wykonanie: W misce lekko roztrzepujemy białko, dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy - dodajemy oczyszczone krewetki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem, papryczkami chilli, małą szczyptą soli oraz świeżo startym pieprzem. Po chwili wrzucamy dobrze obtoczone w masie białkowej krewetki i smażymy dokładnie.
Krewetki wykładamy na talerz i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem teriyaki, który do będzie przyjemnie gęsty :)
dla mnie bombowe połączenie :]
OdpowiedzUsuń