Gnocchi z batatów ze szpinakiem i parmezanem

19:52 Unknown 3 Comments

Za każdym razem gdy przyznaję się, że lubię gnocchi, kopytka to znajduje się jakaś dobra dusza, która postanawia mnie nimi "zapchać"... Tym razem ja sama postanowiłam wykorzystać dwa bataty, które czekały grzecznie na swoją kolej i powstały pyszne gnocchi z dodatkiem kremowej ricotty!


składniki: 700g batatów (u mnie 2 szt.), 1 jajo, 1 i 1/2 szkl. mąki, 60g ricotty, 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, mąka do podsypywania, olej
dodatkowo: porządna garść szpinaku, łyżka masła, szczypta soli, 1 posiekany ząbek czosnku, łyżka pokruszonego sera pleśniowego, świeżo mielony pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki gęstej śmietany, świeżo starty parmezan do posypania

wykonanie: Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ostudzić. W dużej misce rozdrabniamy bataty tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajo, ricottę, pieprz, gałkę muszkatołową - całość mieszamy i rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, które dzielimy na mniejsze kawałki, kroimy jak na kopytka, lekko formując owalne kształty, na których odciskamy ślad widelcem. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju. Na wrzątek wrzucamy porcję gnocchi, które po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy przez minutę czosnek ze szczyptą soli, po czym dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy ser pleśniowy, mieszamy i doprowadzamy do rozpuszczenia. Całość zaprawiamy śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na talerzu układamy gnocchi ze szpinakiem i posypujemy świeżo startym parmezanem.

3 komentarze:

  1. Wiwat kluchy! Takimi gnocchi tez bym sie chetnie zapchala.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluchy są najlepsze... ;) Zresztą ja w ogóle jestem bardzo kluskowa i makaronowa.. :)

      Usuń
  2. Polecam wszystkim, proste i pyszne... a duszonym mięskiem niebo w gębie ;)
    SickFish

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...