Ryba po grecku
Ryba po grecku to jedno z moich ulubionych dań, które trafia na stół wigilijny. Niby tak niewiele ale zachwyca mnie smak warzyw w połączeniu ze smażoną rybą! I kto by pomyślał, bo fanką ryb naprawdę nie jestem!składniki: 2 filety ryby (mintaj, dorsz), 4 większe marchewki, 2 pietruszki, 1 średni seler, 1 por, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1/2 szkl. wody, 1/3 szkl. oleju, 80g koncentratu pomidorowego, 2 płaskie łyżki cukru, sól, pieprz, sos worcester do smaku
mąka wymieszana z solą oraz pieprzem do obtoczenia ryby, olej do smażenia
wykonanie: Rybkę myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, a następnie obtaczamy w mące z solą oraz pieprzem (rybę można wcześniej lekko oprószyć przyprawą do ryb). Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rybę z dwóch stron na złoty kolor.
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy olej, wodę oraz cukier, a także ziele angielskie i liście laurowe. Całość dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. W naczyniu na dnie układamy obsmażoną rybę i całość pokrywamy warzywami. Możemy wstawić na chwilę do piekarnika i zapiec pod folią aluminiową przez 15 minut w 180 stopniach.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie podana! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń