Ryba smażona z imbirem oraz porem
Czasami dla urozmaicenia warto sięgnąć po inną wersję smażonej ryby, niż tą klasyczną rybkę otuloną mąką czy bułką tartą. Tym razem rybka pojawi się w pysznej aromatycznej otoczce z dodatkiem imbiru, otartej skórki cytryny, sosu sojowego oraz whisky!składniki: około 800g ryby o zwartym białym mięsie, otarta skórka z cytryny, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru, 2-3 łyżki whisky (np. Ballantine's), 2 łyżki sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju do smażenia, 1 posiekany por, 3/4 szkl. bulionu, mąka kukurydziana do obtoczenia
wykonanie: Rybę myjemy, odsączamy dokładnie na ręczniku papierowym i kroimy w podłużne kawałki 2-3cm, po czym obtaczamy w mące kukurydzianej. W miseczce mieszamy sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, imbir, whisky oraz sos sojowy z cukrem. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy przez chwilę pora, po czym przesuwamy go na jedną stronę patelni, na pozostałej powierzchni układamy rybę i obsmażamy z dwóch stron. Należy jednak uważać aby nie pokruszyć ryby. Następnie całość podlewamy "sosem" z wymieszanych składników oraz bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Lekko mieszamy i pozostawiamy na patelni aż do zgęstnienia sosu.
ciekawe:)
OdpowiedzUsuń