Domowy majonez
Domowy majonez to bez wątpienia gratka dla miłośników tego dodatku do potraw. Można go używać do sałatek, kanapek, jako składnik sosów, a także do mięs, zapiekanek czy hamburgerów. Należy jednak pamiętać, że majonez do najlżejszych dodatków nie należy, jest dość kaloryczny! Jednakże wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. Zachęcam zatem do przygotowania własnej, domowej wersji majonezu, który bez wątpienia okaże się wspaniałym dodatkiem do potraw, szczególnie, że wyjdzie spod Waszych rąk! :)składniki: 2 żółtka (sparzonych jaj), 1 łyżeczka musztardy Dijon, sok z cytryny, 1/2 łyżeczki octu winnego białego, sól, pieprz do smaku, około 250ml oleju
wykonanie: W misce mieszamy żółtka z musztardą oraz odrobiną soku z cytryny. Całość dokładnie miksujemy, a następnie powoli, nie przestając miksować, dodajemy olej - początkowo bardzo drobnym strumieniem. Należy pamiętać jednak, że majonez również może się zważyć! W miarę dodawania oleju, masa będzie gęstnieć oraz jaśnieć. Pod koniec majonez doprawiamy solą, pieprzem oraz octem winnym. Majonez należy przechowywać w sterylnym słoiku do kilku dni.
Muszę spróbować zrobić własny majonez, bo te sklepowe to czysta chemia:)
OdpowiedzUsuń