Pierogi ruskie
Klasyczne pierogi ruskie z jakimi się spotykałam to wersja z farszem zawierającym twaróg, cebulę oraz ziemniaki i... na tym koniec. Raz jedyny zjadłam u kogoś pierogi ruskie z dodatkiem skwarków z podgardla i to był strzał w dziesiątkę - wówczas po raz pierwszy polubiłam pierogi ruskie, które do tej pory były dla mnie mdłe i nieciekawe. Dlatego też moja wersja ruskich zawiera niewielki dodatek mięsny, który oczywiście możecie pominąć :)składniki: na ciasto: 500g (+około 250g do dosypywania), 1 jajko, ciepła woda, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju
na farsz: 250g ugotowanych ziemniaków, 250g półtłustego lub chudego twarogu, 2 posiekane cebule, 1/2 szkl. pokrojonego w drobną kostkę surowego boczku, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do gotowania
wykonanie: Farsz: W misce za pomocą tłuczka ugniatamy ugotowane ziemniaki razem z twarogiem. Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie podsmażamy pokrojony boczek. Kiedy mięso zacznie się rumienić, dodajemy posiekaną cebulę i wysmażamy całość. Studzimy i dodajemy do ziemniaków z twarogiem. Całość przyprawiamy na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę z solą po czym dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać. Wskazówka: lepiej dolać więcej wody, bo łatwiej dosypać mąki niż później próbować naprawiać twarde ciasto! W razie potrzeby dosypać mąki. Kiedy składniki się połączą, całość przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto dzielimy na części - każdą porcję formujemy w kulę, spłaszczamy i za pomocą wałka przygotowujemy placki, z których będziemy wycinać koła. Ciasto nie może być zbyt cienkie aby podczas nadziewania farszem nie przerywało się. Z gotowych placków, za pomocą maszynki do pierogów lub szklanki wycinamy koła. Tak przygotowane koła nadziewamy porcją farszu i sklejamy brzegi. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Pierogi wrzucamy na wrzątek, lekko mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Można podawać dodatkowo okraszone skwarkami.
Ruskie to moje ulubione pierogi - zaraz obok tych ze słodką kapustą :) Już nie mogę się doczekać świąt, gdzie najem się do woli jednych i drugich ;)
OdpowiedzUsuń