Makaron MEE z kurczakiem i ogórkiem
Dwa podniebienia i dwa różne wrażenia z jedzenia - dla mnie makaron idealny! Dzięki połączeniu mięsa z sosem hoisin, lekko uwydatniającym smak śliwki, która wchodzi w skład sosu, makaron przywołał mi od razu na myśl smaczne, delikatne w smaku chińskie danie. Dla Aleksandra to nie był jego smak.Cóż, tak jak ja nie sięgam po oliwki tak on nie musi jeść ze smakiem tego co ja :)
składniki: 1/2 opakowania makaronu MEE, 200g piersi z kurczaka, przyprawa do indyka, sól, pieprz, 1/2 ogórka zielonego bez części nasiennej, 1 cebulka dymka, 4 duże łyżki sosu hoisin, woda do podlania sosu, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta soli oraz pieprzu do smaku, olej arachidowy do smażenia
wykonanie: W woku albo na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego. Mięso kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do indyka, solą oraz pieprzem, a następnie smażymy na rumiano. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy i dobrze mieszamy. Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórka zielonego kroimy w cienkie paseczki, cebulę dymkę kroimy w piórka, a szczypiorek siekamy. Kiedy mięso na patelni ładnie się wysmaży, dodajemy dymkę, szczypiorek oraz ogórka, mieszamy i przez chwilę podsmażamy aż ogórek zmięknie. Pod koniec dodajemy sos hoisin oraz 3-4 łyżki wody (można więcej w razie potrzeby), mieszamy dokładnie po czym dodajemy makaron oraz sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!
0 komentarze: