Smażony kurczak z rosołu z surówką z pora
Marnotrawstwem byłoby nie zużycie mięsa z rosołu, szczególnie, że nie tylko rosołem człowiek żyje :) Szybkim rozwiązaniem okazało się podsmażenie ugotowanego mięsa z przyprawami oraz cebulką, a całość podana z puree z ziemniaków oraz z prostą surówką z pora i marchewki.składniki: 3 udka oraz 2 skrzydełka ugotowane w rosole, 1 duża cebula, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka mieszanki przypraw do kurczaka, 1/3 szkl. rosołu do podlania, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki oleju
surówka: 1 duży por, 1 małe jabłko, 1 marchewka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 duża łyżka majonezu, sól, pieprz
wykonanie: Mięso z rosołu odcedzamy, delikatnie odcinamy kości i dzielimy mięso na mniejsze kąski. Cebulę kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy mięso, oprószając przyprawami. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając. Mięso podlewamy rosołem i dusimy przez kilka minut.
Pora oczyszczamy i kroimy w półtalarki. Jabłko i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do pora. Całość mieszamy z jogurtem, majonezem, solą oraz pieprzem.
Obiad podajemy z puree z ziemniaków.
Fajne. Nigdy nie wiem, co zrobić z rosołowy kurczakiem, a jeść takiego nie lubię.
OdpowiedzUsuńZawsze możesz jeszcze dołożyć pieczarki, paprykę lub inne warzywa, wtedy mięso nabierze więcej smaku.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na kurczaka...
OdpowiedzUsuń