Ravioli z ricottą, szpinakiem i żółtkiem
Długi czas nosiłam się ze spróbowaniem ravioli - pieroga o włoskich korzeniach. Natchnieniem okazała się wizyta w jednej z moich ulubionych restauracji i choć miało to miejsce prawie rok temu to dopiero teraz ravioli miało okazję trafić na mój stół.Moja propozycja to ravioli z nadzieniem ze szpinaku, czosnku, cebuli, rozmarynu oraz cudownej ricotty i żółtka. Całość przyprawiona na pikantnie, a następnie podana z dodatkiem oliwy z oliwek.
Moje kubki smakowe oceniły to danie 10/10 :)
składniki (2 porcje) ciasto: 1,5 szkl. mąki (1/2szkl. do podsypania), 1 małe jajko, szczypta soli, woda
60g ricotty, 2 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej cebuli, kilka listków szpinaku, szczypta rozmarynu, sól, pieprz do smaku, 2 małe żółtka, 1 łyżeczka masła do smażenia
wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto z dodatkiem wody. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, dzielimy je na dwie części, z których wałkujemy okrągłe placuszki (niezbyt grube), jeden z nich może być troszkę większy aby pokryć zawartość ravioli.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek oraz szpinak. Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie z ricottą oraz przyprawami. Nadzienie układamy na środku mniejszego placuszka, robimy w nim wgłębienie i przekładamy żółtko. Fragment ciasta wokół nadzienia lekko zwilżamy wodą, a następnie całość okrywamy drugim placuszkiem, uważając aby nie zgnieść nadzienia i nie wylać żółtka. Brzegi dokładnie sklejamy.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i przekładamy delikatnie ravioli do garnka. Gotujemy około 3-4 minut od ponownego zagotowania.
1,5 szkl. mąki 260 gram
- Energia 892 kcal
- Białko 26,3 g
- Tłuszcz 3,1 g
- Węglowodany 192,4 g
- Błonnik 6 g
1 małe jajko 51 gram
- Energia 71 kcal
- Białko 6,4 g
- Tłuszcz 4,9 g
- Węglowodany 0,3 g
- Błonnik 0,0 g
Szczypta soli > 1g
Woda
Ricotta 60 gram
- Energia 77 kcal
- Białko 5,1 g
- Tłuszcz 6,4 g
- Węglowodany 1,1 g
- Błonnik 0,2 g
2 posiekany ząbek czosnku, 10 gram
- Energia 15 kcal
- Białko 0,6 g
- Tłuszcz 0,1 g
- Węglowodany 3,3 g
- Błonnik 0,4 g
1 łyżka posiekanej cebuli, 12 gram
- Energia 4 kcal
- Białko 0,2 g
- Tłuszcz 0,0 g
- Węglowodany 0,8 g
- Błonnik 0,2 g
kilka liści szpinaku 12 gram
- Energia 2 kcal
- Białko 0,3 g
- Tłuszcz 0,1 g
- Węglowodany 0,4 g
- Błonnik 0,3 g
szczypta rozmarynu
sól
pieprz
1 żółtko, 20 gram
- Energia 63 kcal
- Białko 3,1 g
- Tłuszcz 5,6 g
- Węglowodany 0,1 g
- Błonnik 0,0 g
1 łyżeczka masła do smażenia, 8 gram
- Energia 71 kcal
- Białko 0,0 g
- Tłuszcz 8,0 g
- Węglowodany 0,0 g
- Błonnik 0,0 g
Cały posiłek Porcja
- Kalorie: 1195 kcal 597,5 kcal
- Białko: 42 gramy 21 gram
- Tłuszcze: 28,2 grama 14,1 gram
- Węglowodany: 198,4 gramy 99,2 grama
- Błonnik: 7,1 grama 3,5 grama
wygląda super! ravioli za mną chodzi od jakiegoś czasu, może skuszę się na Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń