Jajko w kokilce - gotowane!
W dalszym ciągu cierpię na brak piekarnika. Być może za jakiś czas to się zmieni, może w niedługim czasie uda się zmienić miejsce zamieszkania. Kto wie!Nie zmienia to faktu, że cały czas wyszukuję możliwości pominięcia piekarnika z tytułu pysznych smakołyków, które z niego dotychczas wychodziły. Tak też się stało dzisiaj, kiedy w chwili słabości zapragnęłam jajka w kokilce! Pysznego, zapieczonego.. Ach! Powstało więc zastępcze, jajko w kokilce gotowane! Z dodatkiem dobrej śmietany, pełnotłustej aby nikomu do głowy nie przyszła inna! Jakość zdjęcia wątpliwa - wykonane telefonem :) Najważniejsze, że moje kubki smakowe oszalały!
składniki: 1 porcja: 1 jajko, 2 łyżki śmietany pełnotłustej, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu świeżo mielonego, szczypta soli, kilka kropli oliwy aromatyzowanej chili i czosnkiem, odrobina startego parmezanu, koperek i posiekany por do posypania, 1 łyżeczka majonezu
do podania: świeża bagietka
wykonanie: Do kokilki przekładamy kolejno: 1 łyżkę śmietany, posypujemy odrobiną gałki muszkatołowej, pieprzem oraz solą, wbijamy jajko, nakładamy drugą łyżkę śmietany, oprószamy solą, pieprzem, parmezanem. Dodajemy 2-3 krople oliwy aromatyzowanej i wstawiamy do garnka, do którego nalewamy wrzątek sięgający 2/3 wysokości kokilki. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 5-6 minut. Podajemy z dodatkiem majonezu/ kawioru oraz z posiekanym koperkiem i porem oraz świeżą chrupiącą bagietką. Smacznego!
i bez piekarnika też można, jajka w kąpieli wodnej robiłam jedynie w piekarniku, ale Twój sposób chyba szybszy i lepszy jeśli chce się zrobić tylko dla 2 osób :)
OdpowiedzUsuńEfekt na pewno robi większe wrażenie na kubkach smakowych właśnie przez brak wspomnianego piekarnika ;) ale rzeczywiście przyrządza się szybciutko :)
UsuńBardzo ciekawy sposób na przyrządzenie jaj :) Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń