Klasyczne gołąbki

12:46 Unknown 4 Comments

Domowe obowiązki prawie wykonane, a co najważniejsze przygotowanie obiadu zbliża się do końca. Gołąbki już gotowe, pozostało tylko ugotować ziemniaczki. Jednak póki co czas wracać do nauki i dalszego wertowania notatek wypełnionych kruczkami prawnymi... A wydawałoby się, że studia architektoniczne z prawem mają niewiele wspólnego :)




składniki:(10 porcji) 1 nieduża główka kapusty włoskiej, 850g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajo, 1 mała cebula, 1 torebka ryżu, około 300g przecieru pomidorowego, 1200ml bulionu, sól, pieprz, opcjonalnie vegeta i sos worcester, łyżka masła, mąka




wykonanie: Torebkę ryżu należy namoczyć w zimnej wodzie. Kapustę włoską obieramy z brzydszych liści i wycinamy głąb, dzięki czemu z łatwością uda się zdjąć po kolei liście (10szt). Pozostałą część kapusty siekamy. W płaskim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Na gotującą się wodę wrzucamy po 2 liście i lekko obgotowujemy. Na patelni z rozgrzanym masłem podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy do mięsa, które wcześniej wkładamy do miski. Wbijamy jajo i przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Dodajemy odcedzony ryż i dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 10 porcji i wykładamy na środek ugotowanych i wystudzonych liści kapusty. Gołąbki zawijamy podobnie do krokietów. Szykujemy większy garnek. Dno wysypujemy połową posiekanej kapusty i układamy zawinięte gołąbki, na wierzchu ponownie kładziemy posiekaną kapustę i zalewamy całość bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i przyprawionym solą, pieprzem, vegetą oraz sosem worcester na pikantnie. Wstawiamy na mniejszy ogień i gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania można lekko zaprawić rozmieszaną z wodą mąką, jeżeli ktoś lubi gęste sosy.













4 komentarze:

  1. uwielbiam!
    dziś miałam na obiadek.

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero zajrzałam i znalazłam pyszne kopytka na Twoim blogu :) jak dla mnie rewelacja :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie! A u mnie wczoraj były gołąbasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedziłam Twojego bloga i znalazłam coś co chodzi mi po głowie już od kilku dni, a mianowicie żeberka w miodzie :) jak widzę, u Ciebie to wszystko palce lizać :) i jeszcze dzisiejsze naleśniki ze szpinakiem! mniam!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...