Kruche ciasto idealne na mazurka i na tartę

00:00 Monika Chrzanowska 1 Comments

Kiedyś szukałam idealnego przepisu na dobre kruche ciasto ale nie da się ukryć, że w zależności od tego jakie ciasto się robi to można byłoby stosować inny rodzaj kruchego ciasta :)
Tym razem przedstawiam przepis podstawowy na kruche słodkie ciasto idealne do przygotowania mazurka czy tarty.


składniki: 250g mąki, 100g masła, 100g cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżka mleka


wykonanie: Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę, przesiewamy przez sito cukier puder. Dodajemy szczyptę soli, jajko i całość dokładnie łączymy. Następnie dodajemy mleko i jeszcze raz dokładnie zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tworząc spód, ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując ciasto mąką, przekładamy do blaszki lekko nakłuwając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-180 stopni przez 10-15 minut.

1 komentarz:

  1. jej, ja pamiętam swoje pierwsze kruche ciasto xD gafa stulecia..blachę do tarty posmarowałam masłem...oczywiście w piekarniku wszystko się rozpłynęło..haha:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...