Waniliowa babka drożdżowa ekspresowo na Święta!

11:35 Monika Chrzanowska 9 Comments

Bardzo lubię przepisy, które pozwalają mi na szybkie przygotowanie potraw bez konieczności spędzania całego dnia w kuchni. Takim właśnie przepisem jest ten na waniliową babkę drożdżową, która w zasadzie zrobiła się sama i dzięki temu całą niedzielę miałam dla siebie :)
Co więcej, jest to idealna propozycja na Wielkanoc, szczególnie gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowania, a chcielibyście cieszyć się domowym ciastem na stole :)


składniki: (na jedną formę) 250g mąki, 25g świeżych drożdży, 1/2 szkl. ciepłego mleka lub pół na pół mleko+śmietanka kremówka, 1 jajko, 2 żółtka, 75g cukru, szczypta soli, miąższ z połowy laski wanilii Kamis, 35g roztopionego i ostudzonego masła, białko do posmarowania, tłuszcz i mąka do formy, lukier


wykonanie: Drożdże mieszamy z połową cukru aż do rozpuszczenia. Do miski miksera dodajemy mąkę, ciepłe mleko, rozprowadzone drożdże, pozostały cukier, roztrzepane jajko z żółtkami, szczyptę soli, miąższ z wanilii i dokładnie wyrabiamy za pomocą łapek do ciasta drożdżowego. Kiedy w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza dodajemy roztopione masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiamy. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Masę przekładamy do formy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni, wkładamy formę po czym od razu zwiększamy temperaturę do 150 stopni. Ciasto pieczemy 40-50 minut. Przed wyjęciem za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu lekko schładzamy ciasto i wyjmujemy z formy. Ciasto lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie i jak mówisz, że taka samodzielna, to może niech się u mnie też zrobi? Zapisałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobi się z pewnością (prawie) sama :)

      Usuń
  2. Czyli coś dla mnie :D Szybko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:) bardzo lubię takie babki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma świąt bez babki. Ta jest rewelacyjna.
    Uwielbiam takie babki

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...