Domowy serek topiony

14:10 Monika Chrzanowska 3 Comments

Kiedy brakuje Wam pomysłu na to co zrobić na śniadanie, to z pewnością jedną z lepszych opcji będzie zrobienie domowego serka topionego do świeżego pieczywka :-)
Serek topiony robi się dosłownie w 10 minut, a składniki potrzebne do przyrządzenia to jedynie biały ser, jajko, sól  i soda.


składniki: 300g twarogu białego półtłustego, 1 duże jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody


wykonanie: Do dużego rondelka lub garnuszka wlewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do gotowania. W misce, która musi oprzeć się na brzegach garnka (tak aby dno nie sięgało do wody, a jedynie ogrzewało się pod wpływem pary wodnej), rozdrabniamy ser z jajkiem - najlepiej za pomocą blendera, dodajemy sól oraz 1/2 łyżeczki sody. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszając czekamy aż ser zacznie się rozpuszczać i przyjmie rzadką konsystencję - mieszamy około 10 minut aż znikną wszystkie grudki. Pod koniec dodajemy 1/2 sody dla większej pulchności i przekładamy do słoiczka. Studzimy.

Można również serek wzbogacić o szynkę, szczypiorek czy uduszone i rozdrobnione pieczarki, dodając je przed przełożeniem do słoiczka.

3 komentarze:

  1. Przypomina ami zmodyfikowany przepis na majonez. Mimo, że to całkiem coś innego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam i pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie.Ładnie ,smacznie i miło tu u Ciebie wiec zostaję na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Wszystkiego dobrego.J.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdjęciu widać, że serek topiony się udał. Wygląda apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...