Polewa karmelowa (do deserów)

13:49 Monika Chrzanowska 1 Comments

Z myślą o domowej produkcji ciepłych lodów postanowiłam szybko przyrządzić polewę karmelową. Poniżej przepis na niedużą porcję ale zupełnie wystarczającą na domowe potrzeby :-)


składniki: 20g masła, 1/4 szkl. cukru, 1/5 szkl. śmietany kremówki

wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy masło. W kolejnym podgrzewamy kremówkę, aż w końcu w rondlu rozpuszczamy cukier - wsypujemy go do suchego rondla i czekamy aż zacznie topnieć i przybierać ładną złocistą barwę, następnie - mieszając trzepaczką - dodajemy masło. Na koniec, energicznie mieszając, dodajemy kremówkę. Polewę karmelową przelewamy do szklanki lub pojemniczka.

1 komentarz:

  1. Ubóstwiam karmel, pyszności! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...