Szarlotka poduszkowa

17:16 Monika Chrzanowska 4 Comments

Uwielbiam tego rodzaju szarlotkę za całe połówki jabłka pod warstwą ciasta, dzięki temu, mam wrażenie, że szarlotka jest bardziej wdzięczna w swojej formie. Szarlotkę, poduszkową, podałam z lodami bananowymi z toffi oraz bitą śmietaną - całość oprószona cynamonem.

Fanów tradycyjnej szarlotki zapraszam do dawnego przepisu: http://www.maxymonium.com/2011/12/szarlotka-jedyna-taka.html


składniki: 500g mąki, 200g masła pokrojonego w kostkę, 2 żółtka, 100g cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 duże łyżki śmietany 18%, 1 roztrzepane białko
4 średniej wielkości jabłka, 1 płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki cukru brązowego, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżka soku z cytryny

wykonanie: W dużej misce łączymy mąkę, masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka, cukier puder, esencję oraz śmietanę i najlepiej za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego, wyrabiamy ciasto na gładką masę. Po wyrobieniu, ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule. Jedną z kul zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii lub pergaminu) i wykładamy formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia. Piekarnik przestawiamy na 180 stopni. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne, przekładamy do miski. Do jabłek dodajemy cukier brązowy, cukier wanilinowy, cynamon oraz sok z cytryny i dokładnie obtaczamy. Gotowe jabłka układamy na upieczonym spodzie, płaską stroną na cieście. Z lodówki wyjmujemy porcję ciasta, rozwałkowujemy podobnie jak poprzednio i układamy na jabłkach, w efekcie powstaną ładne wybrzuszenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu lekko studzimy. Ciasto dzielimy na porcje i podajemy z bitą śmietaną oraz lodami.


4 komentarze:

  1. Takiej wersji szarlotki nie znałam, trzeba zrobić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajna, w takiej formie jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...