Tydzień kuchni francuskiej: Quiche lorraine

15:34 Monika Chrzanowska 3 Comments

Znowu się zapędziłam w pracy i został taki jeden "rodzynek" z serii Tygodnia kuchni francuskiej, a mianowicie: Quiche lorraine. To jedno z tych niezbyt skomplikowanych dań, a jednak mocno satysfakcjonujących po wykonaniu.... Nie wiem jak Was, ale mnie wygląd quiche lorraine zachwyca :)


składniki: 175 g mąki pszennej, 125 g masła, 25 g startego sera żółtego (np. cheddar), 3 łyżki wody
dodatkowo: 200g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 1 pokrojona w talarki cebula, sól, pieprz, szczypta chili, 2 jajka, 200ml śmietany 22%, posiekana natka pietruszki, 2 łyżki startego sera cheddar

wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy - formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię (można ją lekko posmarować oliwą) i wysmażamy boczek z cebulą oraz dodatkiem soli, pieprzu i chili. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę na tartę smarujemy lekko masłem, a następnie wykładamy, wcześniej wyjętym z zamrażalnika, ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Następnie, po wyjęciu formy z piekarnika, na dnie formy, na cieście, wykładamy starty ser cheddar, a na nim wysmażony boczek z cebulą. W kubeczku roztrzepujemy jajka ze śmietaną oraz szczyptą soli oraz pieprzu, a także z posiekaną natką pietruszki. Powstałą masę wlewamy do formy, pokrywając boczek z cebulą i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.



3 komentarze:

  1. Piękne danie,wygląda na duże,ale dwa jajka to chyba mała foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma jest rzeczywiście mała - średnica około 20cm :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...