Czebureki, czyli wschodnie smaki

16:59 Monika Chrzanowska 2 Comments

Dzisiejszy wpis troszkę się opóźnił, o kilka godzin… Jednakże już nadrabiam i przedstawiam Wam przepis na czebureki, czyli wschodnie smażone pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego.
Będąc na Ukrainie miałam okazję popróbować różnych wersji, począwszy od tej tradycyjnej, przez czebureki z pieczarkami oraz szynką i serem. Każda z wersji przypadła mi do gustu, dlatego też Wy również spróbujcie, a mam nadzieję, że nie będziecie żałować!


składniki: 3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka wódki, duża szczypta soli, 1 łyżka stopionego masła lub oleju, ok. 1,5szkl. wody
280g mięsa mielonego np. wołowego lub wieprzowo-wołowego, 1 duża posiekana cebula, 1 starty ząbek czosnku, opcjonalnie odrobina majeranku, sól, pieprz
olej do smażenia, masło do smażenia

wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do miski, nakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20 min, a najlepiej na przynajmniej 3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Mięso przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z cebulą, czosnkiem oraz przyprawami.
Schłodzone ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie koła o średnicy około 15cm.
Na połowie każdego koła, pozostawiając margines, wykładamy porcję mięsa. Opcjonalnie można również dodać odrobinę startego sera. Następnie zakrywamy farsz drugą częścią ciasta, a brzegi zlepiamy, dociskając widelcem.
Na patelni rozgrzewamy olej (co najmniej 3 centymetry ponad dno patelni) i smażymy po 2 czebureki, aż ładnie się zarumienią z każdej ze stron.
Wyśmienicie smakują z dodatkiem sosu majonezowego lub czosnkowego.

2 komentarze:

  1. Robiłam czebureki zarówno z mięsem jak i farszem do ruskich. Zarówno wyglądają jak i smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...