Spaghetti z cukinią i pieczarkami

13:18 Monika Chrzanowska 3 Comments

Uwielbiam szybkie pomysły na dobry obiad. Z braku wolnej chwili aby wstąpić do sklepu, zmuszona byłam wykorzystać jedynie składniki, które dostępne były w mojej lodówce oraz w szafkach.
Już w pierwszej chwili wpadła mi w oko połówka cukinii oraz 4 pieczarki, które zostały w lodówce. Do tego 2 łyżki pokruszonego sera Lazur, trochę śmietany, posiekany czosnek oraz cebulka, trochę makaronu i jedzonko gotowe. Czego chcieć więcej?


składniki na 2 porcję: 1/2 dużej cukinii, 4-5 większych pieczarek, 1 duży ząbek czosnku, 1 mała cebula, 2 łyżki pokruszonego sera Lazur, 2 łyżki śmietany, 1/3 opakowania makaronu spaghetti, sól, pieprz, masło oraz oliwa do smażenia

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona za pomocą łyżeczki. Zewnętrzną część kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na wstęgi. Pieczarki kroimy w półplasterki. Czosnek oraz cebulkę siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła z łyżką oliwy i podsmażamy czosnek oraz cebulkę. Po chwili dodajemy pieczarki i mieszamy. Kiedy lekko się podsmażą, dodajemy cukinię i smażymy przez 1-2 minuty. Następnie na patelnię dodajemy ser Lazur i podlewamy wodą - ok. 1/3 szkl. i mieszamy (najlepiej tą z gotowania makaronu). Kiedy ser się roztopi i na patelni powstanie sos, dodajemy śmietanę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zawartości patelni dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Przed podaniem makaron można dodatkowo skropić oliwą z oliwek. Moim kubkom smakowym dodaje to dodatkowych doznań smakowych.

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł na wykorzystanie cukinii :) Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis , tylko jaki Lazur niebieski, zielony? i jaka śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lazur zazwyczaj niebieski :) a co do śmietany to 12 % do sosów w zupełności wystarczy

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...