Caramel tiramisu

12:43 Monika Chrzanowska 4 Comments

Moją największą słabością z pewnością jest pyszna beza z kremem mascarpone masą owocową. Ale jest coś co swoją słodkością dorównuje jej niewątpliwie i tym cudownym deserem jest karmelowe tiramisu, które powstało pewnego popołudnia i już gotowe na sam wieczór zniknęło w mgnieniu oka. Abyście i Wy nie byli stratni karmelowe tiramisu trafia również na Wasze stoły.


składniki: 300ml śmietanki kremówki, 250g serka mascarpone, 3 łyżeczki cukru, 2 żółtka, kilka kropli esencji waniliowej
do nasączania: 100ml ostudzonej kawy, 4 łyżki amaretto,
dodatkowo: biszkopty lady fingers, masa krówkowa, starta biała i ciemna czekolada, pokruszone ciasteczka migdałowe, dobrej jakości kakao

wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy. Żółtka wraz z cukrem ucieramy w miseczce w gorącej kąpieli aż masa stanie się jasna i puszysta. Serek mascarpone ubijamy za pomocą miksera, a następnie dodajemy krem z żółtek, esencję waniliową oraz ubitą śmietankę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W słoiczku lub pucharku układamy na dnie nasączone w kawie z amaretto biszkopty. Oprószamy je lekko kakao, a następnie wykładamy porcję kremu. Na krem ponownie oprószamy kakao, odrobinę startej ciemniej czekolady, a następnie porcję masy krówkowej. Kolejna warstwa to ponownie nasączone biszkopty, kakao oraz porcja kremu, którą oprószamy kakao, startą czekoladą oraz ciasteczkami migdałowymi.
Deser wstawiamy do lodówki aż się porządnie schłodzi. Podajemy naprawdę zimny!

4 komentarze:

  1. Karmelowe tiramisu musiało smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie tiramisu idealnie pasowałoby mi na drugie śniadanie ;) no i zabrać ze sobą można bez problemu w słoiczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam tiramisu i powiem Ci, że mnie zaciekawiłaś. Teraz tylko muszę przekonać dziewczynę , żeby mi pomogła w przygotowaniu, bo w końcu jeść będziemy oboje :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...