Grzanka z jajkiem sadzonym, pieczarkami oraz twarogiem

11:16 Monika Chrzanowska 2 Comments

Czas na drugie śniadanie! Nie będzie nic skomplikowanego - na stoły wjeżdża grzanka z jajkiem sadzonym, pieczarkami oraz twarogiem, a wszystko to posypane świeżym szczypiorkiem! Smacznego :)


składniki: kromka ciemnego chleba górskiego, oliwa do skropienia, 2 jajka, 3 pieczarki skrojone w talarki, pokruszony twaróg, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, odrobina masła

wykonanie: Kromkę pieczywa skrapiamy lekko oliwą i grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy oprószone solą i pieprzem pieczarki - po wysmażeniu ściągamy z patelni. Na rozgrzaną patelnię ponownie dodajemy odrobinę masła, wbijamy dwa jajka, oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy sadzone - najlepiej przykryć całość pokrywką aż do ścięcia się całkowicie białka. Na przygotowaną grzankę wykładamy jajka, wysmażone pieczarki, a całość posypujemy twarogiem oraz posiekanym szczypiorkiem. Et voila.

2 komentarze:

  1. Super pomysł na pyszne, śniadaniowe grzanki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekane pieczywo. Świetny pomysł na grzanki :) Pełne białka i bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...